Telespectatorii din ţările care nu participă la Eurovision vor putea pentru prima dată în istoria concursului să îşi voteze artiştii preferaţi începând cu ediţia din 2023, au anunţat marţi organizatorii competiției, informează Reuters, arată Agerpres.
Potrivit Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, votul din "restul lumii" va permite publicului să îşi consolideze puterea de a influenţa rezultatul concursului şi să recunoască adresabilitatea globală a acestuia, care a înregistrat anul trecut o audienţă TV de peste 160 de milioane de telespectatori.
Aceștia vor putea să voteze pe o platformă online securizată, iar lista completă cu ţările eligibile va fi publicată cu puţin timp înaintea competiției organizate de obicei în luna mai.
"Voturile din ţările care nu participă la concurs vor fi combinate pentru a crea un set de punctaje cu aceeaşi pondere ca o ţară care participă atât în semifinală, cât şi în marea finală", au anunţat reprezentanţii EBU.
Concursul Eurovision 2023 va fi organizat în Liverpool, Anglia, în numele ţării câştigătoare din acest an, Ucraina.
Conform unei tradiţii vechi de decenii, câştigătorul concursului găzduieşte ediţia din anul următor, însă EBU a decis ca evenimentul din 2023 să fie organizat în Regatul Unit din motive care ţin de siguranţa şi securitatea participanţilor, în contextul războiului din Ucraina.
După Macedonia de Nord și Muntenegru, și Bulgaria a anunțat că nu participă la Eurovision 2023
Modificări şi pentru sistemul de votare în cadrul semifinalelor Eurovision
EBU a adoptat modificări şi pentru sistemul de votare în cadrul semifinalelor concursului Eurovision: artiştii calificaţi în marea finală vor fi decişi începând de anul viitor doar pe baza voturilor exprimate de către public, nu în baza unei combinaţii alcătuite din votul publicului şi votul juriilor naţionale alcătuite din experţi din industria muzicală.
Rezultatele din marea finală vor fi în continuare decise de o combinaţie formată din voturile exprimate de public şi de juriile naţionale.
Potrivit EBU, schimbările au fost adoptate pentru a proteja integritatea concursului, după ce a constatat o serie de "tipare neconforme de votare" în cazul a şase ţări care au participat la ediţia din 2022.
Ucraina a câştigat cea de-a 66-a ediţie a concursului Eurovision prin intermediul grupului Kalush Orchestra, care a interpretat cântecul "Stefania", ce a primit un număr record de puncte - 439 - în urma voturilor exprimate de public.