Albania, Cipru, Estonia, Belgia, Austria, Lituania, Polonia, Australia, Armenia şi Slovenia sunt cele zece ţări care s-au calificat în finala Eurovision 2023 de sâmbătă, la Liverpool. Reprezentantul României Theodor Andrei a cântat melodia „D.G.T. (Off and on)”.
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006), potrivit News.ro.
Joi seară, publicul a ascultat şi fragmente din cântecele Spaniei - reprezentată de Blanca Paloma, Marii Britanii - Mae Muller, şi Ucrainei - Tvorchi, calificate automat în finală.
Citește și: Cum s-a îmbrăcat reprezentantul României la Eurovision la ceremonia de deschidere a concursului. A furat privirile cu energia și ținuta
În timpul votului, Mariya Yaremchuk din Ucraina (concurentă Eurovision în 2014) a cântat mai multe melodii ucrainene îndrăgite. I s-au alăturat rapperul OTOY şi reprezentanta ucraineană Junior Eurovision, Zlata Dziunka, în vârstă de 14 ani. Punctul culminant a fost interpretarea cântecului "Carol Of The Bells", care se bazează pe melodia ucraineană "Shchedryk", scrisă de compozitorul ucrainean Mykola Leontovych în 1914. Moment realizat în colaborare cu Televiziunea ucraineană.
Publicul îşi poate vota favoriţii după cele 16 melodii prezentate la Liverpool. Se poate vota în semifinala în care participă ţara din care faceţi parte. Spectatorii şi telespectatorii pot vota de până la 20 de ori, dar nu pot vota pentru ţara de provenienţă.
Australia a trimis sound-ul tobelor de la Voyager cu "Promise". Este a treia trupă din Perth ce reprezintă Australiei la Eurovision şi prima trupă din ţară care participă în concursul european. Mulţimea s-a dezlănţuit la final.
Piesa "Stay" cântată de Monika Linkytė, veterană a Eurovisionului, din Lituania, este despre vindecarea durerii emoţionale. Prestaţia ei a fost compusă din armonii frumoase, rochie portocalie, uimitoare, versuri bazate pe folclorul lituanian, un cor de „Čiūto Tūto”, care este o incantaţie magică lituaniană.
Albina & Familja Kelmendi, cu "Duje", au avut o prezenţă teatrală şi dramatică, melodia având un mesaj puternic despre importanţa familiei.
Teya & Salena din Austria s-au întrebat repetitiv "Who The Hell Is Edgar?". De fapt, ele au cântat despre modul în care industria muzicală tratează femeile, folosind analogia dintre doi scriitori posedaţi de spiritul poetului american Edgar Allen Poe.
Trupa rock-alternativ Piqued Jacks a reprezentat San Marino cu "Like An Animal", un cântec "despre libertatea iubirii".
Iru, 22 de ani, din Georgia, a adus un "Echo" pe scena de la Liverpool. "Echo" este despre importanţa dragostei şi a credinţei. Iru a arătat ca o mireasă cu bijuterii în rochia cu trenă foarte lungă.
Joker Out din Slovenia a fost aplaudat de întreaga arenă pentru "Carpe Diem".
Blanka din Polonia este "Solo". Polonia a participat la concursul european din 1994 şi nu a câştigat niciodată. Publicul a apreciat cântecul artistei cu aer de vacanţă.
Grecia, cu numărul opt în concurs, mizează pe Victor Vernicos cu "What They Say". Îmbrăcat şi el cu pantaloni scurţi de puşti, la modă în această semifinală, a prezentat un cântec plin de energie despre învierea unei relaţii destrămate.
Islanda a trimis-o în concurs pe Diljá, care a cântat "Power". Cântăreaţa, fostă gimnastă până când şi-a rupt ligamentul şi a fost nevoită să se retragă, a folosit această experienţă "cu putere" dansând pe scenă.
A urmat Cipru. Andrew Lambrou, în vârstă de 24 de ani, a încălzit atmosfera cu notele înalte ale melodiei "Break A Broken Heart".
Tânărul artist Theodor Andrei a cântat "D.G.T. (Off and On)". Într-un costum roz, cu pantaloni scurţi, Theodor şi-a demonstrat talentul vocal şi prezenţa scenică, de la începutul acustic până la sfârşitul melodiei în ritm de rock.
Care sunt țările care au mai intrat în finala Eurovision
Croaţia, Moldova, Elveţia, Finlanda, Republica Cehă, Israel, Portugalia, Suedia, Serbia, Norvegia s-au calificat în finala de sâmbătă a Eurovision 2023. Ediţia 67 a concursului cântecului european are loc la Liverpool. 6.000 de spectatori au asistat la prima semifinală de la M&S Bank Arena Liverpool.
De asemenea, Germania, Franţa, Italia, Spania, Marea Britanie şi Ucraina sunt calificate direct în finală.
Galerie foto
Piesa României la Eurovision 2023, criticată de norvegieni
Piesa interpretată de Theodor Andrei la Eurovision 2023 a fost desființată într-o emisiune din Norvegia, în cadrul căreia au fost analizate melodiile din concurs.
„Un aranjament foarte dezordonat, ca și cum te-ai duce în pivniță fără o lanternă. Nici nu știi unde să te uiți”, „Nu are deloc carismă. Zero dinamism, zero show. E neplăcut să te uiți, chiar doare!”, au fost câteva dintre comentariile făcute de prezentatori și de invitați.
Ba mai mult, comentariile răutăcioase nu s-au oprit aici: „Un show de striptease cu un tip îmbrăcat ca personajul Beetlejuice din film. Apoi mai sunt două doamne care arată a dansatoare de striptease. Și doi băieți care nu au fost niciodată la dans. Pur și simplu se plimbă pe scenă. Nu are sens”, „La început am fost fericită, pentru că mi s-a părut că arată cool. La început vrei să stai cu el, apoi îți vine să ceri ceva de băut”, „România e țara în care #metoo s-a dus să moară. Nu putem premia asta, îi dau un punct”, „Eu îi dau 2 puncte. Nu vă uitați la mine și nu mă întrebați de ce sunt așa de bună. Ar fi prea dureros să-i dau un punct, „Eșuează mizerabil să fie sexy. E cea mai proastă combinație între (piesele) «Ghetto Superstar» și «Feelling Good». Eu mă simt prost. Un punct” „M-a întărâtat atât de rău… M-a înfuriat. Un punct!”, „Unde i-au găsit pe oamenii aceia? Nici măcar nu pot dansa în sincron. Îngrozitor”, au mai spus ei.