Cântăreţul american R. Kelly, găsit vinovat în 2021 de un tribunal din New York pentru conducerea timp de trei decenii a unui ''sistem'' de exploatare sexuală a unor tinere, inclusiv a unor adolescente, a fost condamnat miercuri la 30 de ani de închisoare, informează AFP, potrivit Agerpres.
Această sentinţă dură împotriva cântăreţului în vârstă de 55 de ani a fost pronunţată de Tribunalul Federal din Brooklyn, după ce procesul împotriva lui, început în urmă cu nouă luni, a scos la iveală crime sexuale săvârşite în rândul comunităţii de culoare din Statele Unite.
Artistul, cunoscut pe plan mondial datorită cântecului de mare succes ''I Believe I Can Fly'' şi a albumelor sale vândute în 75 de milioane de exemplare, nu a făcut nicio declaraţie la anunţarea verdictului. A rămas la fel de tăcut ca şi în timpul celor şase săptămâni cât a durat procesul, din august până în septembrie anul trecut.
Procurorul federal ceruse cel puţin 25 de ani de închisoare având în vedere ''pericolul'' pe care îl reprezintă acest ''criminal, prădător'' pentru victimele sale şi pentru opinia publică.
Procurorii l-au acuzat pe R. Kelly, Robert Sylvester Kelly pe numele său adevărat, pentru că ''s-a folosit de notorietatea lui (...) pentru a face din femei tinere, fragile şi vulnerabile, victimele sale în scopul obţinerii unor plăceri sexuale''.
''Nicio remuşcare''
Potrivit procurorului Breon Peace, R. Kelly a exprimat ''doar nepăsare pentru infracţiunile sale devastatoare şi nicio remuşcare pentru comportamentul său''.
Una dintre victimele rapperului, Lizzette Martinez, în vârstă de 45 de ani, şi-a exprimat în faţa presei ''recunoştinţa'' că ''Robert Sylvester Kelly a fost trimis la închisoare şi nu va mai putea face rău altor persoane'' după ''lucrurile atroce săvârşite asupra unor copii''. Victima avea 17 ani în momentul săvârşirii faptelor.
R. Kelly, care a povestit în paginile autobiografiei sale că a fost victima unui viol pe când avea opt ani, a fost declarat vinovat în septembrie 2021 la toate capetele de acuzare formulate împotriva lui: extorsiune, exploatare sexuală de minori, răpire, trafic, corupţie şi muncă forţată, fapte săvârşite în perioada 1994-2018.
Cântăreţul a negat însă faptele, iar avocatul lui a garantat miercuri că artistul ''nu este un monstru'' şi că va face recurs la sentinţă.
#MeToo pentru femeile de culoare
Procesul lui R. Kelly a fost considerat o etapă majoră a mişcării #MeToo: a fost pentru pentru prima dată când majoritatea reclamantelor erau femei de culoare care au formulat acuzaţii împotriva unui artist de culoare.
Pentru Kenyette Barnes, creatoarea hashtagului #MuteRKelly în 2017 - an în care declanşarea mişcării mondiale #MeToo a dus la căderea în dizgraţie a producătorului de la Hollywood Harvey Weinstein -, justiţia americană a permis pentru prima dată să se facă auzite ''sângele, sudoarea şi lacrimile femeilor de culoare'', ignorate de societatea americană până în acel moment.
Cu mult înainte ca violenţele sexuale să devină un subiect de presă sau pe reţelele de socializare din Statele Unite, femeile afro-americane s-au luptat pentru alertarea autorităţilor şi a opiniei publice.
În cadrul procesului, nouă femei şi doi bărbaţi l-au acuzat pe artist de abuzuri sexuale, descriind violuri, administarea forţată a unor droguri, sechestrări şi pornografie infantilă.
Audierile au scos la iveală ''sistemul'' creat de R. Kelly pentru a atrage femei foarte tinere şi a le viola, cu complicitatea anturajului său, un mod de operare similar unei organizaţii mafiote. Numeroase victime au povestit că după ce îşi întâlneau idolul la concerte, primeau o bucată de hârtie cu datele de contact ale cântăreţului.
Drogate şi violate
Vor fi făcute toate demersurile posibile pentru cariera lor muzicală, li se promitea.
În realitate, tinerele erau ''înregimentate'' în mediul ''sordid'' al lui R. Kelly, forţate să întreţină raporturi sexuale şi menţinute în acest ''sistem'' prin ''măsuri coercitive'', potrivit mărturiilor victimelor.
Şase femei au fost principalele acuzatoare, iar unele dintre ele au povestit că au fost drogate şi violate, sechestrate, forţate să facă avorturi şi contaminate cu boli sexuale transmisibile. Pentru avocata Gloria Allred, care le-a reprezentat pe trei dintre cele şase acuzatoare, verdictul împotriva lui R. Kelly - pronunţat la o zi după sentinţa de 20 de ani de închisoare anunţată de un tribunal din Manhattan împotriva fostei vedete britanice Ghislaine Maxwell, găsită vinovată pentru trafic sexual cu minori - ar trebui să servească drept exemplu pentru relaţiile pe care vedetele le pot avea cu fanii lor.