Fiecare dintre noi are probleme şi din păcate, nu ne pasă sau mai rău, ne bucurăm. Detaşează-te puţin şi înţelege că respectul de sine se obţine doar după ce înveţi să-i respecţi pe cei din jur. Să le respecţi alegerile, trăirile şi părerile. Sigur că toţi ne rănim des, de multe ori involuntar. Însă sunt câteva lucruri pe care cred că am putea să nu le mai facem, gen:
1. Comentarii răutăcioase pe internet
Fie că vorbim de o piesă pe YouTube, o poză pe Instagram sau un status pe Facebook, aş vrea ca cei din jur să respecte content-ul personal şi să nu mai scrie lucruri jignitoare. Pe modelul, dacă n-ai nimic bun de zis, TACI!
2. Impunerea părerilor personale
Fiecare are dreptul la părerea lui personală. Fiecare o poate exprima, dacă este rugat s-o facă, dar nimeni nu are dreptul să şi-o impună. Dacă nu împărţim aceleaşi valori sau idei, nu-mi da în cap doar pentru că sunt altfel. E iraţional şi inutil.
3. Nesimţirea
Cultura n-are de-a face cu bunul simţ. Adevărul e că mitocănia vine de sus, deşi e de cea mai joasă speţă. Mă epuizează oamenii care nu salută şi nu mulţumesc, se scobesc în nas, râgâie şi se simt că la ei în grotă.
4. Cer explicaţii care nu li se cuvin
Mă trezesc adesea luată la rost pentru că nu răspund la telefon, pentru că nu dau totul într-o relaţie de prietenie, pentru că nu-mi pasă sau pentru că nu mă rostogolesc pentru nevoile altora. Poate aşa e, dar un lucru sigur nu e adevărat, mai exact că eu trebuie să mă explic pentru ce fac.
5. Datul la gioale
Aş vrea să nu mai fiu descurajată. Mai ales în contextul în care nu contribuie nimeni cu nimic activ la evoluţia mea spirituală sau profesională.
6. Excese de sensibilitate
Am descoperit că cei mai mulţi oameni te iubesc pnaa când le greşeşti. De acolo e istorie. Oamenii nu te vor ierta dacă le-ai trădat încrederea, însă vor avea pretenţia că tu să le ierţi lor, erorile. Nu e nicio drama! Get over yourself!
7. Îşi lasă uşi deschise
Există femei şi bărbaţi nesiguri pe ce-şi doresc, aşa că te ţin agăţat/a până când se hotărăsc. Nu există nimic mai aiurea decât să-i dai speranţe unui om pe care n-ai de gând să-l iubeşti niciodată aşa cum merită.
8. Te tratează că pe o proprietate
Poţi cumpără maşini, genţi, pantofi, dar nu poţi cumpără un om. Cel puţin nu în adevăratul sens al cuvântului. Oamenii nu sunt proprietăţi. Sunt entităţi. Şefi, iubite, iubiţi, soacre, mame insistă să-şi lege oamenii din jur că pe scalvi şi să-i forţeze să stea, să facă, să sacrifice, pe motiv că li se cuvine. Nu, nu vi se cuvine nimic.
9. Etichitarea
A fost un moment în care mi-am pierdut jobul şi mi-a fost greu să mă reangajez, din cauză că lumea nu se mai putea opri din a mă cataloga într-un fel sau altul, fără să mă cunoască. Etichete puse total gratuit care au ajuns să facă daune destul de mari. Complet subiective. Adevărul e că sunt mai grave decât credem şi la final de zi, o etichetă te transformă într-un produs. Lumea trebuie să accepte că fiecare şi-a câştigat dreptul de a exista, când s-a născut. Avem nevoie şi de proşti, manele, curve, dar şi de cultură, oameni deştepţi, artişti etc. Avem nevoie de tot ce ni s-a dat.