Buzăul este, vorba zicalei, o țară plină de țări. O minune dulce într-o lume de foc și sare. Vulcani noroioși, biserici rupestre, munți de sare, păduri sălbatice, lacuri presărate printre drumuri de căruță și focuri vii magnifice. Vii și înflăcărați de pasiuni nestinse sunt și oamenii pe care îi regăsim în acest univers rural paralel, înțepenit în timp.
Ținutul Buzăului, zona superbă, dar puțin cunoscută și chiar și mai puțin turistică, ne este dezvăluită prin oamenii lui. Piatra aduce în prim-plan cititori în piatră și cioplitori în stâncă. Artiști și acrobați. Sculptori geniali și creaturile lor fabuloase de la marginea pădurii, alături de trovanți șlefuiți de natură, cel puțin la fel de stranii. Munți de sare și vulcani noroioși.
Episodul al treilea din Ținutul Buzăului își propune să spună una dintre cele mai vechi povești ale locului: cea a pietrei. În acest ultim episod dedicat unui ținut încă misterios vom descoperi personaje fascinante și o natură copleșitoare, dar și tainice aşezări rupestre, înscripții enigmatice, ascunse de ochii turiștilor, pietrarii pătimași, pietrarii de ieri și de azi și artiștii boemi care au însuflețit zona . Vom afla ce a mai rămas din generația de aur de cioplitori și de ce tabăra de sculptură de la Măgura este descrisă de Florin Codre, drept cel mai important fenomen cultural românesc de după cel de-al doilea război mondial.
Cercetătorii, artiştii sau buzoienii de rând au pentru piatră un respect de neclintit. Oricât de mult s-ar schimba vremurile, aceștia vor găsi noi moduri ca s-o incorporeze în viaţa lor."Piatra – Ținutul Buzăului'' va fi difuzat vineri, 1 decembrie, ora 21:30, numai pe Digi World! Realizatorii acestui documentar sunt cei din echipa Digi World, alcatuită din Adriana Oprea, Anca Grădinariu si Iulian Pană, în parteneriat cu Geoparcul Ținutul Buzăului.
Programul integral al postului poate fi consultat pe site-ul http://www.digi-world.tv/ .