În ultimii ani, vloggerii s-au transformat în influenceri, iar mulţi şi-au încercat norocul şi în muzică. Printre ei se află şi SELLY, un vlogger de 17 ani care are peste un milion de abonaţi pe YouTube, ceea ce nu este de neglijat. Uite, de exemplu, acest clip a depăşit 7 milioane de vizualizări, adică destul de mult pentru un vlogger.
Dacă ajungi pe canalul său de You Tube vei observa că orice clip urcă, instant sare de câteva sute de mii de vizualizări. SELLY se află printre cei mai vizionaţi vloggeri, influenceri şi artişti români pe YouTube în 2017, despre care am scris aici.
Satra B.E.N.Z.
Şatra B.E.N.Z. este un alt exemplu de trupă din underground care nu este difuzată la radio, dar are o comunitate solidă de fani pe net. Îţi dăm doar câteva exemple de melodii din ultima perioadă care au milioane de vizualizări pe YouTube. Noul single, "Şatra se întoarce din nou" a adunat în numai două săptămâni de la lansare 1,3 milioane de vizualizări. "Dubai" feat. Jakopan - 7,5 milioane, "Şatra se întoarce" - 13 milioane. Şi exemplele ar putea continua.
Lu-K Beats, Killa Fonic, Super ED, NOSFE, Keed au reuşit să umplele Arenele Romane la concertele din martie şi decembrie 2017, ceea ce pentru o trupă de underground este o realizare notabilă. "Şatrabonţii", fanii trupei Şatra B.E.N.Z. sunt în număr mare, chiar dacă grupul nu prea se aude pe radio.
Poate că au versuri controversate, care nu pot fi date pe radio, dar lor nu le pasă, ei vor continua "filmul" pe care l-au început, indiferent de ce va zice lumea. Ca să înţelegi cam ce vibe transmit băieţii, trebuie să mergi la un concert de-al lor.
Golan
Golan este genul de trupă care este apreciată mai mult pe afară decât în România. Au o mulţime de concerte, iar stilul lor eclectic este foarte gustat şi nu numai la festivaluri de muzică electronică. Pe Golan i-am descoperit pe net acum câţiva ani. Nu ştiam mai nimic despre componenţă, dar îmi plăcea vibe-ul lor fresh. Apoi am descoperit că în spatele Golan se află nişte muzicieni cu acte. Este vorba de Alex Burcea (ex. Mandinga). Mihai Ristea, creatorul de hituri pentru mulţi artişti din România şi Ernesto Egues, un excelent toboşar descoperit de Alex în Cuba.
Între timp, trupa a adăugat şi alţi muzicieni care completează formula de live-uri. Ca să înţelegi cam ce show fac băieţii, trebuie să mergi la un concert. Pe lângă set-ul live, Golan mai au set-uri de DJ, în care merg foarte mult şi pe jam session. Pe Golan nu-i prea auzi pe radio, pentru că muzica lor poate nu o poţi încadra la comercială. Compun şi fac muzică aşa cum simt. De altfel, au avut semnat un contract cu un label de afară şi s-au oprit după ce au simţit că li se impune un anumit tipar de piese.
Concertul "Symphonic" de la Arenele Romane, din 22 septembrie, a fost unul de referinţă. Cine ştie, poate că va fi pus pe un album sau DVD pentru că merită.
Cu Golan am făcut un interviu acum câţiva ani, în studioul lor, şi vă pot spune că vorbesc în cunoştinţă de cauză despre ei. Ceea ce am apreciat cel mai mult este dorinţa de a face muzica pe care o simt, fără să se gândească la difuzările de pe radio sau TV, fără să fie îngrădiţi de o casă de discuri, fără să caute ceva ce e la modă în acel moment. Sunt muzicieni de stare, iar asta se simte în muzica lor.
Dacă te uiţi pe lista lor de concerte, vei realiza că au mai multe decât zile libere. Dar nu se plâng, până la urmă publicul le dă energia de a continua în acest fel.