Lidia Buble a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare, într-un dosar în care a fost trimisă în judecată de DIICOT după ce în februarie 2021 a mituit doi poliţişti de la Rutieră pentru a nu fi testată cu aparatul etilotest.
Curtea de Apel a respins ca nefondat apelul depus de procurori, fiind menţinută pedeapsa decisă de Tribunalul Bucureşti în noiembrie 2022.
Lidia Buble a primit un an închisoare pentru dare de mită, însă magistraţii au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, stabilind un termen de încercare pe o durată de 2 ani.
În această perioadă, Lidia Buble trebuie să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii la Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie Socială Sector 1 Bucureşti, pe o perioadă de 90 de zile, potrivit HotNews.ro.
În acelaşi dosar, unul dintre poliţiştii care au primit mită de la cântăreaţă, Constantin Marius Miulescu, a fost condamnat la trei ani închisoare cu suspendare şi interzicerea ocupării funcţiei de agent de poliţie pe durata unui an, scrie Agerpres. În plus, de la el a fost confiscată suma de 450 lei, reprezentând mita primită de la Lidia Buble.
În cazul altor doi inculpaţi - o femeie poliţist şi un prieten al Lidiei Buble -, instanţa a dispus disjungerea dosarului şi judecarea lor separat.
Cum s-a petrecut totul
Procurorii DIICOT au prins-o întâmplător pe Lidia Buble că i-a mituit pe cei doi agenţi de la Rutieră. Ea a cerut prin telefon sfatul unui prieten în legătură cu suma pe care urma să o dea poliţiştilor, însă amicul ei era vizat de o anchetă privind traficul de droguri, având telefonul pus sub supraveghere.
În noaptea de 15 februarie 2021, Lidia Buble s-a urcat la volan şi a mers la o benzinărie din apropierea locuinţei pentru a cumpăra o sticlă cu apă. După ce a ieşit de la benzinărie, a fost oprită de o patrulă de poliţie (un bărbat şi o femeie), care i-a solicitat actele şi declaraţia pe proprie răspundere, având în vedere că era instituită starea de alertă din cauza pandemiei de COVID-19.
În acel moment, Lidia Buble vorbea la telefon cu prietenul ei, căruia i-a cerut sfatul cum să negocieze cu poliţiştii, ştiind că înainte de a se urca la volan consumase alcool.
„Inculpata a recunoscut comiterea faptei încă de la momentul audierii sale în calitate de suspect.
Aceasta a confirmat faptul că, la data de 15.02.2021, a fost oprită în trafic, în jurul orelor 03,00, de o patrulă de poliţie compusă dintr-un bărbat şi o femeie, ea ieşind dintr-o benzinărie MOL de lângă blocul său, iar în prealabil consumase un pahar cu şampanie.
A mai arătat că a fost oprită la semafor, imediat după ce a ieşit din benzinărie, spre dreapta, circa 50 metri, iar lucrătorul de poliţie, care avea în jur de 30 de ani, i-a bătut în geam solicitându-i să predea documentele pentru control, precum şi declaraţia pe proprie răspundere, fiind în perioada pandemiei şi a restricţiilor.
Nu a avut declaraţia pe proprie răspundere asupra sa şi nici permisul de conducere, iar la momentul respectiv vorbea la telefon, pe speaker, cu o cunoştinţă", se arată în documentele din instanţă.
Tânărul poliţist i-a spus cântăreţei că trebuie să o amendeze cu suma de 3.500 de lei, însă apoi i-a sugerat că pot ajunge la o „înţelegere”.
Lidia Buble le-a declarat procurorilor că era „timorată” şi a acceptat sugestia poliţistului, însă nu avea bani la ea, aşa că a convenit ca cei doi agenţi să o urmeze cu autospeciala de poliţie până la locuinţa ei pentru a lua banii necesari.
Pe drum, ea şi-a sunat prietenul din nou, iar acesta i-a dat sfaturi cum să negocieze cu poliţiştii. De asemenea, Lidia Buble sugerează că agentul i-a făcut avansuri.