Jamala, cântăreața care a câștigat Eurovision în 2016, ca reprezentantă a Ucrainei, s-a refugiat la București din calea războiului, alături cu cei doi copii, însă ulterior a zburat la Istanbul, Turcia. De acolo, artista a vorbit despre coșmarul pe care-l trăiește.
Potrivit celor mai recente statistici, mai bine de două milioane de persoane au plecat din calea războiului din Ucraina, iar printre acestea se află și cântăreața Jamala, pe numele ei real Susana Alimivna Jamaladinova.
În cadrul unui interviu la BBC Breakfast, artista a vorbit despre coșmarul pe care-l trăiește de când țara ei a fost invadată de trupele ruse, precizând că soțul ei, dar și alți oameni dragi se află la Kiev.
”Familia mea, soțul meu, echipa mea și toți prietenii mei se află în adăposturi din Kiev. Nu vreau să fiu nepoliticoasă, dar nu pot să spun că dimineața mea e bună, e o perioadă grea pentru țara mea, pentru toată lumea.”, a mărturisit cântăreața.
Jamala a explicat, de asemenea, că ea crede că războiul dus de Rusia în Ucraina nu este dus doar împotriva poporului ei, ci este dus împotriva Europei.
”Este un război împotriva valorilor Europei, a valorilor pe care le-am construit împreună încă de la Al Doilea Război Mondial. Din acest motiv este greu să înțelegi ce se întâmplă azi, că este este pur și simplu o nebunie că atâția oameni mor.”, a mărturisit ea, potrivit Metro.
Chiar şi la Istanbul, ea încearcă să remonteze moralul compatrioţilor ei. Cu drapelul ucrainean galben şi albastru de gât, ea a intonat imnul naţional pe reţelele de socializare după interviul pentru AFP.
”Suntem o nouă generaţie, ne gândim la pace, la cooperare, la a ne uni, dar se întâmplă lucruri teribile. Acest război se derulează sub ochii noştri”, a mai spus ea.
Jamala s-a aflat la București pentru câteva zile
La ora 5.00, pe 24 februarie, soţul ei a trezit-o: „Războiul a început, Rusia a atacat Ucraina”. Mai întâi s-a întrebat ce să facă: să pregătească bagajele, paşapoartele, să se ocupe de copii... „Eram în stare de şoc”, a spus ea.
În acea zi, ea a câştigat un adăpost cu cei doi băieţi şi soţul ei, înainte de a se hotărî să meargă la Ternopil, la 400 de kilometri în vest, o călătorie cu maşina de două zile. Abia ajusă aici, familia a fost nevoită să plece din nou. „M-am trezit la 6.00 dimineaţa în sunet de explozii... Două zile mai târziu, ajungeam la frontiera cu România”.
Soţul ei i-a lăsat acolo şi s-a întors la Kiev pentru a se alătura voluntarilor care ajută la evacuarea femeilor şi copiilor către regiuni mai sigure. Împreună cu fiii ei, Jamala a traversat frontiera pe jos, înainte de a fi recuperată de sora ei care trăieşte la Istanbul.