De peste 13 ani, ea este fidelă echipei ProFM, iar în paralel, realizează emisiunea de tehnologie de la DigiFM, unde vorbeşte despre cele mai noi telefoane mobile, despre reţele sociale şi ameninţări informatice.
Andrada a intersectat mereu jurnalismul cu tehnologia. A început să programeze la vârsta de 8 ani, în BASIC, iar recent a devenit pasionată de securitatea cibernetică şi de felul în care jurnaliştii îşi pot proteja sursele atunci când realizează materiale sensibile.
După programul de la radio, Andrada scrie pentru publicații străine de ştiinţă şi tehnologie, ca WIRED, Ars Technica, Nature sau Vice Motherboard. De cele mai multe ori, face materiale ample, care necesită multe luni de documentare și investigație. A scris despre hackerii români, care au spart serverele NASA şi ale Pentagonului, despre jurnalişti atacaţi cu viruşi informatici, dar şi despre numărul mare de femei din IT din Europa de Est. Pentru a se documenta, vorbeşte des cu hackeri din România, dar şi din Ucraina, Rusia sau Belarus.
Pasionată de istoria tehnologiei în Estul Europei, Andrada are o minicolecție de calculatoare românești fabricate între anii 1980 şi 1990: Cobra (de fabrică şi artizanală), Jet, câteva CIP-uri și câteva HC-uri. În vara anului trecut, unul dintre calculatoarele ei a ajuns la Muzeul de Istoria Computerelor din Silicon Valley. Cipică, un CIP 03, este copie a celebrului ZX Spectrum şi a fost fabricat de Electronica Bucureşti..
Andrada e pasionată de felul în care tehnologia influenţează societatea şi spune că cea mai importantă calitate a unui jurnalist este curiozitatea. La radio, vrea să aplice tot ce învaţă lucrând cu redacţiile mari din străinătate, pentru a creşte calitatea muncii şi a aduce cât mai multă valoare ştirilor ProFM.
Fun facts:
- A câștigat premiul „Tânărul jurnalist al Anului 2011, la secțiunea Telecom & Gadgets” şi premiul întâi la categoria Reportaj și SuperScrierea Cititorilor, SuperScrieri 2017;
- A făcut interviuri cu cercetători de la Institutul Pasteur, în Franța, la institutele Max Planck din Germania, la Institutul de Ştiinţă fotonică din Barcelona, la CERN (Acceleratorul de particule) din Geneva;
- Are o colecție de aproape 30 machete de dube de presă. Astfel de maşini transportau, în trecut, ziarele în lume;
- Îi plac cărțile SF – Citeşte cu plăcere Isaac Asimov, Stanislaw Lem şi Evgheni Zamiatin.