Eric Clapton este considerat unul dintre cei mai mari chitarişti ai tuturor timpurilor. Artistul britanic s-a clasat pe locul 4 pe lista revistei muzicale Rolling Stone „100 Greatest Guitarists of All Time”, a câştigat 18 premii Grammy şi BAFTA şi a fost introdus în Songwriters Hall of Fame. Viața sa a fost însă marcată de o tragedie cumplită, iar toată durerea pe care cântărețul a simțit-o a transpus-o într-o melodie de o sensibilitate unică: „Tears in Heaven”.
Pasionat de muzică şi de chitară, Eric a început să cânte alături de numeroase trupe britanice, printre care Roosters şi Yardbirds, la cea de-a doua alături de Jimmy Page şi Jeff Beck. Interpretarea instrumentală de excepţie i-a adus lui Clapton numele de „Slowhand”, datorită efectului sonor deosebit pe care îl obţinea plimbându-şi încet mâna pe corzile chitarei, potrivit Agerpres.
Cariera solo a lui Eric Clapton a debutat la începutul anilor '70. Activitatea lui a fost însă destul de restrânsă în perioada 1971-1972, din cauza dependenţei de heroină şi de alcool, conform ericclapton.com. Popularitatea lui a crescut în anii '80, odată cu albumele „Money and Cigarettes”, „Behind the Sun” şi „August”.
Nașterea copilului său, în 1986, l-a determinat pe Eric Clapton să-și schimbe viața pentru a fi un exemplu pentru fiul lui. Dar în martie 1991, o tragedie avea să-i marcheze pentru totdeauna existența artistului.
Galerie foto
Povestea melodiei Tears in Heaven
În martie 1991, Conor, fiul de doar patru ani al lui Eric Clapton, a murit. În urma decesului accidental al copilului său, muzicianul a transformat toată acea durere într-o baladă sfâșietoare, una dintre cele mai sensibile piese care au fost scrise vreodată.
Artistul a scris, de fapt, două melodii inspirate din acea perioadă. „Circus Left Town” spune povestea participării sale la un spectacol de circ împreună cu Conor în noaptea dinaintea morții sale. „Tears in Heaven” este și mai puternică la nivel personal.
„Mi-ai cunoaște numele, dacă te-aș vedea în rai? Ar fi la fel, dacă te-aș vedea în rai?”, se întreabă Clapton în versurile cântecului „Tears in Heaven”.
Lansată în 1991, melodia s-a clasat în top 10 în peste 20 de țări și a câștigat premiile Grammy pentru Cântecul anului, Albumul anului (Unplugged) și Cea mai bună interpretare vocală pop masculină.
„Tears in Heaven” este o piesă infuzată cu toată pierderea, durerea și dorul unui părinte îndurerat.
Aceste două cântece nu au fost inițial destinate publicului, dar Clapton a fost încurajat să introducă „Tears in Heaven”, la care a lucrat împreună cu Will Jennings, la coloana sonoră a filmului „Rush”.
Cum a murit fiul lui Eric Clapton la numai 4 ani
Conor era băiatul lui Eric Clapton din relația cu fosta sa iubită, actrița italiană Lory del Santo. Puștiul se juca în apartamentul din New York în care locuia cu mama sa, în dimineața zilei de 20 martie 1991, când a căzut de la etajul 53, prin fereastra care fusese lăsată din neatenție deschisă în urma lucrărilor de amenajare în apartament, arată biography.com.
Clapton locuia într-un hotel din apropiere și urma să vină să-l ia pe Conor pentru un prânz planificat tată-fiu și o vizită la Grădina Zoologică din Central Park.
„Primul lucru pe care mi-l amintesc este un apel telefonic din apartamentul lor”, a povestit chitaristul, într-un interviu din 1992 cu jurnalista britanică Sue Lawley. „De fapt, mă pregăteam să ies din camera de hotel să merg să-l iau la prânz. Lory era la celălalt capăt al telefonului, plângea isteric și îmi spunea că era mort. Și nu puteam să cred.”
Clapton a spus că „a înghețat” după ce a auzit vestea. Sperând că nu e adevărat, artistul s-a grăbit să ajungă la clădirea de apartamente, iar acolo a văzut „ambulanțe și mașini de pompieri, paramedicii” afară. În momentul în care a intrat în casă, Eric a simțit că scena respectivă nu avea nimic de-a face cu el.
„M-am simțit de parcă intrasem în viața altcuiva”, i-a spus Clapton lui Lawley. „Și încă simt asta”.
Înmormântarea lui Conor a avut loc cu două zile înainte ca artistul să împlinească 46 de ani.