Bucuresti | 102,8FM OPEN HITS cu PROFM SEAN PAUL - GIVE IT UP TO ME

Povestea melodiei „Candle in the wind”. De ce familia regală nu a fost de acord să fie cântată la înmormântarea prințesei Diana

diana (1)
Prințesa Diana, Elton John. Profimedia

În 1997, vestea morţii prinţesei Diana şoca o lume întreagă. Ca un ultim omagiu adus celei supranumite „Prinţesa inimilor”, cântăreţul Elton John, unul dintre artiştii cu care Lady Di a avut o îndelungată relaţie de prietenie, a cântat melodia „Candle in the Wind”. Funeraliile mamei prinților William și Harry au avut loc la 6 septembrie, iar Diana a fost înmormântată în capela familiei Spencer de la Althorp. 

Povestea melodiei „Candle in the Wind” scrise inițial pentru Marilyn Monroe

Cântecul original „Candle in the Wind” a fost un omagiu adus lui Marilyn Monroe și conținea versul „Goodbye Norma Jean” (Adio, Norma Jean).

Versiunea revizuită, care a fost rescrisă împreună cu textierul lui Elton John, Bernie Taupin, a schimbat respectivul vers în „Goodbye England's Rose” (Adio Trandafir al Angliei).

Britanicul Elton John a declarat că a fost atât de îngrijorat că va greşi cuvintele când va interpreta adaptarea melodiei la funeralii, încât a avut nevoie de un teleprompter lângă pian, potrivit Agerpres.

Melodia a devenit single-ul cel mai rapid vândut din Marea Britanie.

„A fost prima dată când am avut un teleprompter, un teleprompter jos pe partea stângă, pentru că m-am gândit că dacă voi cânta 'Adio, Norma Jean' o să fiu spânzurat şi sfârtecat”, a declarat Elton John în 2019. „Aşa că, doar din precauţie, am avut acolo teleprompterul”, a mai spus el.

Galerie foto

De ce familia regală nu a vrut melodia la înmormântarea prințesei Diana

„Prea sentimentală”, aşa a considerat Palatul Buckingham versiunea „Candle In the Wind” pe care Elton John a pregătit-o pentru funeraliile prinţesei Diana din 1997. Cei din serviciile reginei au cerut atunci un alt cântec pentru ceremonie, potrivit unor documente declasificate în urmă cu câțiva ani de Arhivele Naţionale britanice şi redate de Sky News, citate de News.ro.

La o săptămână după moartea tragică a Dianei, funeraliile prinţesei de Wales erau aşteptate de o țară întreagă, devastată de dispariția neașteptată a fostei soţii a prinţului Charles. Omagiul distant al reginei a şocat o parte a opiniei publice, iar palatul Buckingham părea să aibă nevoie de ajutor pentru a înţelege importanţa momentului.

A intervenit decanul de la Westminster pentru ca melodia să fie inclusă în ceremonie: „Este un punct crucial şi vă îndemnăm să daţi dovadă de îndrăzneală”, a spus preotul Wesley Carr, într-o scrisoare trimisă direct la Buckingham.

Carr a reușit să-i convingă pe membrii familiei regale.

„Aici se întâmplă neaşteptul şi acolo este acel ceva din lumea modernă pe care prinţesa îl reprezenta. Cu tot respectul, cred că orice este clasic sau coral (chiar şi un clasic popular) este nepotrivit”, a pledat preotul.

Wesley Carr a invocat popularitatea prinţesei Diana şi a lui Elton John, explicând că acesta din urmă „a scris noi versuri care sunt ascultate în toată ţara în amintirea Dianei. Se cântă tot timpul la radio. Folosirea piesei în acest context ar fi generoasă pentru milioanele de oameni care se simt personal îndoliaţi: aceasta este cultura populară la apogeul ei”.

National Archives records released

Prințesa Diana. Mai 1997. Profimedia

Prinţesa Diana a murit într-un accident de maşină la Paris, pe 31 august 1997

În 1997, Diana a început o relaţie cu Dodi Al Fayed, fiul miliardarului egiptean Mohamed Al Fayed. În iulie, acesta din urmă i-a invitat pe Dodi, Diana şi pe fii ei, William şi Harry, într-o croazieră pe Mediterană, cu iahtul său. Câteva săptămâni mai târziu, paparazii erau pe urmele lor în sudul Franţei.

La 30 august, Diana și Dodi au zburat la Paris şi au cinat la „Ritz”. După miezul nopţii, încercând să scape de paparazzi, cei doi au părăsit hotelul pe o uşă din spatele clădirii şi au urcat într-o maşină în care se mai aflau şoferul Henri Paul şi bodyguard-ul Trevor Rees-Jones, conform site-ului publicaţiei „Daily Mercury”.

Un grup de fotografi a urmărit maşina în zona Place de la Concorde, intrând în Pont de l'Alma. Conducând mașina cu  viteză de 180 km/h, Henri Paul a intrat cu autoturismul într-un pilon de susţinere al tunelului. Dodi şi Henri Paul au murit pe loc, Diana şi bodyguard-ul Trevor Rees-Jones erau încă în viaţă la sosirea ambulanţei. Aceasta a fost transportată spre La Pitié-Salpetriére Hospital, unde medicii au constatat că avea o hemoragie internă gravă. S-a încercat de câteva ori resuscitarea ei, iar la ora 4.00 a dimineţii de 31 august 1997, a fost declarat oficial decesul prinţesei de Wales.

ProFM
Theo Rose ProFM
Exclusiv! Theo Rose, în lacrimi: ,,E prima oara când vorbesc despre fostul iubit”
WTFun
Adriana Armanu, numerolog
Cum te influențează numărul casei în care locuiești. Adriana Armanu, la WTFun: „Fiecare spațiu de locuit transmite o vibrație!”

Numărul apartamentului sau casei în care locuiești indică o vibrație care transmite locuitorilor o anumită stare de spirit. Despre acest subiect a vorbit Adriana Armanu, numerolog, la WTFun, matinalul de la PROFM cu Drăcea și Bogdan.

DSC09435
Cum recunoști prieteniile toxice în rândul copiilor. Taticool, la WTFun de la PROFM: „Părinții trebuie să intervină imediat!”

Dan Cruceru, cunoscut sub numele de Taticool, a venit la What the fun, matinalul de la PROFM prezentat de Drăcea, Ralu și Bogdan, unde a vorbit despre prieteniile toxice din rândul copiilor.

raluka
Raluka, sinceră despre preferințele ei în materie de bărbați: "Îmi trebuie mult mai în vârstă". Actualul iubit e cu 20 de ani mai mare

Raluka nu s-a arătat niciodată prea deschisă să vorbească despre viața ei personală, iar pe iubiți i-a ținut cât mai departe de ochii curioșilor. Iată că la What The Fun, la PROFM, unde a venit alături de Connect-R pentru a-și cânta live noua colaborare de succes, "Lasă-mă să te...", solista a făcut câteva declarații despre cel care îi este partener de viață, mărturisind și preferința ei pentru bărbații mai în vârstă.

Partenerii noștri
PE ROZ Shiloh Jolie e leită tatăl ei, în cele mai recente imagini. De 8 ani, Brad Pitt nu a mai fost fotografiat alături de copiii săi
Shiloh Jolie e leită tatăl ei, în cele mai recente imagini. De 8 ani, Brad Pitt nu a mai fost fotografiat alături de copiii săi

Shiloh Jolie e leită tatăl ei, în cele mai recente imagini. De 8 ani, Brad Pitt nu a mai fost fotografiat alături de copiii săi

FILM NOW Chris Hemsworth, topit după frumoasa lui soție încă de la prima vedere. L-a dat pe spate cum a apărut Elsa Pataky la prima întâlnire
Chris Hemsworth, topit după frumoasa lui soție încă de la prima vedere. L-a dat pe spate cum a apărut Elsa Pataky la prima întâlnire

Chris Hemsworth, topit după frumoasa lui soție încă de la prima vedere. L-a dat pe spate cum a apărut Elsa Pataky la prima întâlnire

DIGI WORLD Unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, vulnerabil în faţa creşterii nivelului mării. Plajele ar putea fi grav afectate
Unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, vulnerabil în faţa creşterii nivelului mării. Plajele ar putea fi grav afectate

Unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, vulnerabil în faţa creşterii nivelului mării. Plajele ar putea fi grav afectate

DIGI ANIMAL WORLD Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”

Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”

DIGI LIFE Cum arată cea mai înaltă femeie din lume. Este din Turcia și are peste 2,15 metri
Cum arată cea mai înaltă femeie din lume. Este din Turcia și are peste 2,15 metri
DIGI24 Când se trece la ora de iarnă 2024 în România: Ceasurile se dau înapoi, iar noaptea devine mai lungă
Când se trece la ora de iarnă 2024 în România: Ceasurile se dau înapoi, iar noaptea devine mai lungă
DIGI SPORT S-a fotografiat alături de mașina cu design nemaivăzut, interzisă în Europa, și a devenit virală pe internet
S-a fotografiat alături de mașina cu design nemaivăzut, interzisă în Europa, și a devenit virală pe internet
DIGI FM Kate Hudson, superbă la o gală în LA. A făcut furori într-o rochie cu spatele gol și i-a cucerit pe toți cu zâmbetul ei inconfundabil
Kate Hudson, superbă la o gală în LA. A făcut furori într-o rochie cu spatele gol și i-a cucerit pe toți cu zâmbetul ei inconfundabil
UTV Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a intors toate privirile!
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a intors toate privirile!