Şi când spunem mii de calorii ne referim la următoarele cifre: între 5.000 şi 8.000. Un om obişnuit are nevoie de 2.000 de calorii zilnic, dar cicliştii din Mare Buclă au nevoie de energie permanent pentru a face faţă provocărilor. Medicul James Morton, responsabilul cu nutriţia în echipa Team Sky, spune că un rutier arde într-o etapă mii de calorii, aşa că este foarte important ca el să se hrănească în mod corespunzător. Ei mănâncă şi se hidratează chiar din şaua bicicletei, astfel, pot apărea probleme gastro-intestinale. Produsele trebuie să fie alese cu grijă şi adaptate la preferinţele şi nevoile individuale ale sportivului.
James Morton a mai spus că principala provocare este să găseşti un meniu care să-i îmbunătăţească performanţele rutierului, dar, în acelaşi timp, să nu-i ofere un surplus caloric foarte mare. Ar fi un dezastru pentru el să se îngraşe chiar şi cu un kilogram pe parcursul compeţiţiei, iar acest lucru s-ar simţi în a treia săptămână din Marea Buclă. Morton spune că un singur kilogram în plus poate face diferenţa între succes şi eşec.
Judith Haudum nutriţionistul celor de la BMC Racing Team spune că numărul mare de calorii într-o cantitate cât mai mică de mâncare reprezintă o adevărată provocare. Un ciclist nu poate pedala cu stomacul full, îi minimizează performanţele şi îi şi provoacă o stare de discomfort şi somn. Cina nu poate fi împinsă mult după terminarea etapei, pentru că le-ar putea afecta somnul şi programul de refacere.
AŞADAR, CE MĂNÂNCĂ CICLIŞTII ÎN FIECARE ZI?
"Micul dejun începe cu un amestec de opțiuni de carbohidrați, inclusiv terci, paste, orez, quinoa, pâine asortată, plus legume şi sucuri de fructe. "În plus, asigurăm consumul ridicat de proteine la micul dejun prin alimente cum ar fi ouăle, iaurtul grecesc și somonul afumat", a explicat dr. Morton. În timpul etapei, cicliştii se alimentează cu carbohidraţi cum ar fi bananele, batoanele proteice, dar şi carne cu orez. "Avem doi bucătari remarcabili care ne asigură că mâncarea de seară este grozavă, arată grozav și face ceea ce trebuie să facă - oferă o mulțime de carbohidrați pentru a asigura energia și o cantitate mare de proteine pentru recuperare."
HIDRATAREA
Singura modalitate de a evita deshidratarea excesivă (pierderea în greutate mai mare de 3%) este prin consumul suficient de lichid inainte, în timpul si dupa etapă. Nevoile sunt foarte individuale - există mulți factori cum ar fi greutatea corporală, condițiile meteorologice sau intensitatea exercițiilor care influențează pierderile de lichide, astfel încât recomandările actuale sunt de a adapta aportul de lichide la ratele individuale de transpirație.
CE TREBUIE SĂ MÎNÂNCE PENTRU A SE RECUPERA DUPĂ ETAPELE EPUIZANTE
Toți experții spun că cicliştii mănâncă imediat după fiecare etapă pentru a se recupera rapid. Principalele componente sunt carbohidrații pentru a umple depozitele de glicogen, proteinele de înaltă calitate pentru repararea țesuturilor musculare deteriorate și a lichidelor și electroliților (în special sodiu). O masă de seară sub-optimă poate influența calitatea somnului și poate reduce recuperarea peste noapte.
CUM EVITĂ PIERDEREA ÎN GREUTATE?
Riscul de pierdere în greutate și de pierdere a mușchilor este foarte mare în timpul Turului Franţei și marea majoritate a riderilor pierd o pondere semnificativă în cele trei săptămâni. Pentru a reduce pierderea de țesut slab, concurenţii trebuie să încerce să rămână în echilibrul energetic și să consume în mod proactiv surse de proteine de înaltă calitate în cantități potrivite, la momentul potrivit. Adică, fiecare ciclist are propria lui dietă, adaptată la greutate, înălţime, la consumul de calorii, la cantitatea de efort şi la timpul de recuperare. "Tipul de calorii consumate poate face diferenta între performanţă şi eşec. Nu poți pune benzina într-un motor diesel este în întregime adevărat. Nu putem pune combustibilul greșit în cei mai buni sportivi din lume!", a mai adăugat medicul James Morton, responsabilul cu nutriţia în echipa Team Sky.
Turul Franţei din 2017 se întinde pe 21 etape. S-a început cu contratimpul din Dusseldorf din 1 iulie, iar Marea Buclă se va încheia cu etapa Montgeron - Paris, cu finalul de pe Champs-Élysées.