Las Vegas a găzduit pentru prima dată marea gală a premiilor muzicii. Varianta Omicron şi creşterea numărului contagierilor în Los Angeles au făcut ca premiile Grammy, cele mai importante realizări în domeniul înregistrărilor muzicale, să se mute în aşa numitul Sin City (Oraşul păcatelor), relatează EFE, potrivit Agerpres.
Cea de-a 64-a ediţie a premiilor Grammy a fost dominată în principal de grupul Silk Sonic, care a câştigat trofeul la categoria Cântecul anului şi Înregistrarea anului. Olivia Rodrigo a primit gramofonul de aur pentru „Cel mai bun artist debutant” şi Jon Batiste a fost recompensat pentru „Cel mai bun album al anului”, cu "We Are".
"Acesta este el mai mare vis al meu care a devenit realitate", a asigurat Olivia Rodrigo, o tânără cântăreaţă în vârstă de 19 de ani, la primirea premiului din mâinile artistelor Dua Lipa şi Megan Thee Stallion, anterioare câştigătoare ale acestui trofeu.
Ascensiunea la faimă a Oliviei Rodrigo a avut un parcurs vertiginos similar altor fenomene precum Billie Eilish sau Rosalia, de la lansarea premiului său cântec la începutul anului 2021, "Drivers License".
Pianist virtuoz dar şi multi-instrumentist, dirijor, activist pentru drepturile civile şi compozitor laureat cu Oscar, talentatul jazzman afro-american Jon Batiste a fost marele favorit al celei de-a 64-a ediţii a Premiilor Grammy, cu 11 nominalizări în total.
Descendent al unei familii de muzicieni din New Orleans, Jon Batiste are doar 35 de ani, dar a înregistrat cu cele mai mari nume americane din industrie, de la Stevie Wonder la Prince sau la legenda muzicii country Willie Nelson.
Acest muzician de geniu este totodată directorul de creaţie al Muzeului Naţional al Jazzului din Harlem şi a primit anul trecut un Oscar, un Glob de Aur şi un premiu Bafta pentru coloana sonoră a filmului de animaţie Pixar "Soul".
Piesa interpretată de Silk Sonic, grupul de R&B format din artiştii Bruno Mars şi Anderson Paak, s-a plasat în fruntea altor nouă cântece printre care şi "Drivers License", a Oliviei Rodrigo, care întrunea cele mai mari expectative pentru a câştiga la această categorie.
Tradiţionalelor grupuri de turişti şi de studenţi veniţi să se bucure de vacanţa de primăvară şi să se plimbe pe bulevardul Las Vegas şi strada Flamingo li s-au adăugat duminică invitaţii şi nominalizaţii la cea de-a 64-a ediţii a premiilor Grammy, care s-a desfăşurat la MGM Grand Garden Arena.
O sală cu capacitate pentru aproape 17.000 de spectatori a găzduit cele mai importante premii din lumea muzicii
Lista câştigătorilor la premiile Grammy 2022:
Înregistrarea anului: "Leave The Door Open", de Silk Sonic
Cântecul anului: "Leave The Door Open", Silk Sonic
Albumul anului: "We Are", Jon Batiste
Cel mai bun artist debutant: Olivia Rodrigo
Cel mai bun album country: "Starting Over", Chris Sapleton
Cea mai bună interpretare rap: "Family Ties", de Baby Keem şi Kendrick Lamar
Cel mai bun videoclip: "Freedom", Jon Batiste
Cel mai bun album rock al anului: "Medicine al Midnight", Foo Fighters
Cea mai bună interpretare metal: "Dream Theater", The Alien
Cea mai bună interpretare pop individuală: "Drivers License", Olivia Rodrigo
Cel mai bun album pop vocal: "Sour", Olivia Rodrigo
Cea mai bună interpretare pop în gruo sau duo: "Kiss Me More", Doja Cat ft. SZA
Cel mai bun album R&B: "Heaux Tales", Jazmine Sullivan
Cel mai bun album de muzică urbană: "El Ultimo Tour Del Mundo", Bad Bunny
Cel mai bun album de jazz instrumental: "Skyline", Ron Carter, Jack DeJohnette şi Gonzalo Rubalcaba
Cel mai bun album de jazz vocal: "Songwrights Apothecary Lab", Esperanza Spalding
Cea mai bună interpretare corală: "Mahler: Symphony No. 8, 'Symphony Of A Thousand'' , Gustavo Dudamel (Orchestra Filarmonică din Los Angeles).