Iată ce au scris unii la proba de Limba şi Literatura Română de la Bacalaureat 2018. (sursa video digi24.ro)
„Mihai Eminescu a scris poezii de dragoste şi natură pentru că îi plăcea să facă dragoste în natură”.
Coboară jos, Luceafăr blând, alunecând pe-o rază. Pătrunde în casă şi în gând şi drumul luminează. Asta e ultima parte când Cătălina fuge cu Cătălin
-Blaga nu voia să strivească corola de minuni a lumii pentru că era un om bun.” sau „Blaga susține că el nu ucide cu mintea sa isteață tainele lumii, căci el iubește tot ce mișcă ori stă, chiar și mormintele”.
- ”Totodată, puştoaicele astea sau panaramele au acces la locuri frumoase, deoarece se târâie cu câte un hodorog şi au farmec pentru locul în care trăiesc.”
- ”Eminescu este ultimul romantic, dar a mai fost vreunul? A fost crecă singurul nebun care a reuşit să scrie o poezioară de 100 de versuri.”
- ”Iubirea se naşte din multe, dar în carul Luceafărului se naşte din propria reflecţie care o vede în oglindă”
”Închei acest eseu la Eminescu spunând şi accentuând că este cea mai marfă poezie citită până în 2018, ia face trecerea de la o perioadă agitată din viaţa noastră la linişte, la calm”
Și poemul matematicianului Ion Barbu a fost sursă de „inspirație” pentru interpretări stângace. Astfel, Riga Crypto şi Lapona Enigel au devenit „ruga krypton”, „la mona enipel”, în timp ce un alt candidat a scris că „lapona este un animal”.
-Poezia spune povestea unui rege care se iubea cu o laponeza pe nume Enicer.
-Nu e nimic mai romantic decât să te bagi în mijlocul câmpului seara şi să scrii despre el, aşa cum a făcut Tudor Arghezi.
-Arghezi ne convinge în cele patru stofe că florile mucegăite ne pot îmbogăţi viaţa, la fel ca multe lucruri mizerabile- de exemplu, reciclarea.
-Poezia nu este punctul meu forte, aşadar voi trata în schimb subiectul “Moromeţii”, în care am găsit multe sensibilităţi poetice.
-Arghezi îşi scrie testamentul, conştient că toată lumea va afla despre aranjamentele lui.