WRS, reprezentantul României la Eurovision 2022, a povestit în emisiunea lui Gabriel Fereșteanu de la PROFM despre experiența pe care a avut-o cu terapia și a îndrumat ascultătorii să pună sănătatea mintală pe primul loc.
În discuția cu Fere, artistul a vorbit despre cât de importante sunt pauzele de la realitatea haotică: „Ia-ți o pauză! Mergi undeva, ieși din zona de confort”, spune WRS.
Despre momentul în care a realizat că are nevoie de terapie
Pe artist l-a ajutat să lucreze singur la propria persoană. Să se cunoască îndeaproape prin călătorii și să realizeze ce trebuie să îmbunătățească la el. Cu toate acestea, a avut și momente în care blocajele erau tot mai dese. WRS spune că a observat că omul funcționează pe pattern-uri pe care doar un profesionist le cunoaște îndeaproape și că doar un terapeut va ști ce întrebări să îți pună ca să realizezi de unde provin traumele „Îți pune niște întrebări care te blochează. Ești «de acolo vine?» Profesionistul e profesionist dintr-un motiv.”.
Tatăl lui WRS, probleme de sănătate
Discutând despre faptul că sănătatea mintală se transmite generațional, WRS a început să vorbească despre istoricul familiei sale: „O să mă deschid și o să încep să tremur puțin”, a spus el.
Din satul Stăncești, proveniți dintr-o familie cu mulți frați, părinții lui WRS nu au știut cum să își recunoască problemele de acest gen și nu au vorbit despre asta: „Taică-meu cu depresie cronică, maică-mea cu atacuri de anxietate și așa mai departe. Dar ei nu știau cum să vorbească despre asta.”.
Artistul a atras atenția că problemele emoționale netrate pot conduce, mai târziu, spre probleme de sănătate grave.
În urmă cu câțiva ani, WRS i-a tradus tatălui lui o ieșire din spital din română în franceză: „M-am cutremurat. Eu nu știam toate lucrurile alea.”. Prin prisma tatălui lui, WRS spune că a realizat unde pot duce traumele netratate.
„Îmi vine să plâng în momentul ăsta”, a spus cântărețul emoționat, în discuția despre părinții lui.
Mersul la terapie, moft sau normalitate?
În România secolului XXI, terapia este privită adesea ca un moft. În acest context, nu puțini români consideră că a te prezenta la un cabinet psihologic, este mai degrabă rușinos, decât responsabil.
WRS spune că această atitudine neglijentă pe care au adoptat-o mulți români, poate duce la adevărate tragedii: „Îți poate distruge familia, îți poate distruge tot dacă nu te îngrijești de sănătatea mintală.”.
„Există și programe gratuite pentru cei care nu-și permit să treacă pragul unui psiholog. Dar cel mai important este să-ți recunoști ție, în primul rând, că trebuie măcar să pui niște întrebări”, a adăugat Fereșteanu ca sfat pentru cei care nu își permit să meargă la terapie.
În final, cântărețul susține că adevărata frumusețe a vieții este să te cunoști și să îți dai seama cât ești de complex, iar Fereșteanu spune că „Muzica e terapia.”.
Interviul poate fi urmărit integral pe canalul de Youtube – PROFM România: