Jimi Hendrix, unul dintre cei mai influenți chitariști din istoria rock-ului, a murit la vârsta de 27 de ani din cauza unei supradoze de somnifere, combinate cu alcool.
Povestea lui Jimi Hendrix, unul din cei mai mari chitariști ai lumii
James Marshall "Jimi" Hendrix s-a născut pe 27 noiembrie 1942, în Seattle, Washington, într-o familie modestă. Încă din copilărie a fost fascinat de muzică, în special de chitara pe care a început să o descopere la o vârstă fragedă. La 15 ani a primit prima sa chitară acustică și a început să învețe singur să cânte, imitându-i pe chitariștii de blues și rock’n’roll care îl inspirau, precum B.B. King, Chuck Berry și Muddy Waters.
La începutul anilor '60, Hendrix s-a mutat la New York, unde a cântat în diverse trupe și a fost muzician de studio pentru artiști cunoscuți, precum Little Richard, The Isley Brothers sau Ike și Tina Turner. Succesul lui a venit abia după ce a fost descoperit de Chas Chandler, basistul trupei The Animals, care a devenit managerul său și l-a dus în Anglia în 1966. În Londra, Hendrix a format trupa The Jimi Hendrix Experience, împreună cu basistul Noel Redding și bateristul Mitch Mitchell.
Citește și: Ce a vorbit Amy Winehouse cu un prieten, înainte de moartea tragică: „Nu credea că va prinde 28 de ani!”
În această perioadă, Hendrix a lansat unele dintre cele mai influente și revoluționare piese de rock. Albumele precum "Are You Experienced" (1967) și "Axis: Bold as Love" (1967) au schimbat fața muzicii rock, combinând elemente de blues, jazz, rock și chiar influențe de muzică clasică.
În 1967, la festivalul Monterey Pop, Hendrix a devenit o senzație internațională, în special după momentul culminant în care a incendiat chitara pe scenă, un act care a capturat perfect spiritul revoluționar și neconvențional al generației sale.
Hendrix era cunoscut și pentru felul în care cânta la chitară - cu dinții, pe spate sau cu instrumentul după gât -creând astfel un stil scenic spectaculos.
Piesa "Voodoo Child (Slight Return)" și versiunea lui de "All Along the Watchtower" (originală a lui Bob Dylan) sunt considerate capodopere care au redefinit modul în care chitara electrică putea fi folosită în muzica rock.
Momentul definitoriu din cariera lui Hendrix a avut loc în 1969, la Festivalul Woodstock. Acolo a transformat o versiune a imnului american, "The Star-Spangled Banner", într-o piesă încărcată de protest și emoție, care a reflectat tensiunile politice și culturale ale vremii. Aceasta a devenit o declarație simbolică împotriva războiului din Vietnam și a violenței.
După succesul său la Woodstock, Hendrix a continuat să experimenteze din punct de vedere muzical, dar se lupta tot mai mult cu problemele personale. Viața sa era marcată de dependență de droguri și de presiunea faimei.
Deși a avut o carieră extrem de scurtă, Hendrix a lăsat o amprentă de neșters asupra muzicii. El a redefinit ce înseamnă să fii chitarist de rock, aducând un nivel de expresivitate și tehnică fără precedent. Influențele sale se resimt în stilurile muzicale ulterioare, de la heavy metal la jazz fusion și funk. Chitariști ca Eric Clapton, Jimmy Page și Stevie Ray Vaughan l-au recunoscut drept o influență majoră.
Citește și: Fiica lui Kurt Cobain s-a căsătorit. Nunta lui Frances Bean Cobain, oficiată de Michael Stipe de la R.E.M.
De ce și cum a murit Jimi Hendrix
Galerie foto
În 18 septembrie 1970, la vârsta de doar 27 de ani, Jimi Hendrix a fost găsit mort în Londra.
În noaptea de dinaintea morții sale, Hendrix a petrecut timp cu iubita sa, Monika Dannemann. După petrecere, s-au întors la Hotelul Samarkand din Notting Hill, Londra, unde ea era cazată. Monika a declarat că Jimi a luat nouă somnifere, o cantitate mult mai mare decât doza recomandată. Medicamentul extrem de puternic, iar o singură pastilă ar fi fost suficientă pentru a induce un somn de opt ore. Consumul excesiv a avut un efect devastator asupra corpului său, făcându-l să adoarmă profund și să nu poată reacționa atunci când a început să vomite.
Dimineața, Monika l-a găsit pe Hendrix inconștient și a sunat la ambulanță, dar artistul a fost declarat mort la spitalul St. Mary Abbot din Kensington. Autopsia a arătat că acesta s-a înecat cu propria vomă din cauza asfixiei provocate de combinarea pastilelor cu alcool.
Citește și: Mick Jagger nu vrea să le lase copiilor întreaga lui avere: “Să fim serioși, nu au nevoie de 500 de milioane $ pentru a trăi bine”
Alți artiști care au murit la 27 de ani
"Clubul celor 27"/ „The 27 Club” este un termen care face referire celebritățile care au murit la vârsta de 27 de ani, adesea din cauza consumului de droguri, alcool sau sinucideri.
Janis Joplin (1943-1970) – Legendara cântăreață de blues și rock a murit din cauza unei supradoze de heroină, la câteva săptămâni după Jimi Hendrix, tot la 27 de ani.
Jim Morrison (1943-1971) – Solistul formației The Doors, cunoscut pentru vocea sa profundă, a murit în circumstanțe misterioase în Paris. Se crede că o supradoză de droguri i-ar fi cauzat decesul, deși nu a fost confirmat oficial.
Kurt Cobain (1967-1994) – Liderul trupei Nirvana, Kurt Cobain a murit în 1994 Acesta s-a împușcat în casa sa și a fost descoperit trei zile mai târziu de un electrician. Liniile întunecate ale muzicii sale grunge au reflectat adesea starea sa mentală fragilă.
Amy Winehouse (1983-2011) – Cântăreața britanică de soul și jazz, cunoscută pentru vocea sa puternică și melodiile precum „Rehab”, a murit din cauza intoxicației cu alcool la vârsta de 27 de ani.