Bob Marley, emblema muzicii reggae, a murit de cancer la doar 36 de ani, în 1981, la patru ani de când a aflat de problema gravă de sănătate. Și la peste patru decenii de la moartea lui, muzica lui Bob Marley și mesajele lui de iubire se propagă și astăzi.
Bob Marely a fost diagnosticat cu melanom în 1977
Cântărețul jamaican era în vârful carierei când a fost diagnosticat cu o formă rară de cancer de piele, în 1977. În ciuda veștilor proaste despre sănătatea lui, a continuat să cânte, să meargă în turnee în toată lumea și să lanseze muzică nouă. După câțiva ani, boala a început să-i afecteze viața de zi cu zi.
După două nopți de spectacole la Madison Square Garden din New York, Bob Marely a mers la un joc de fotbal cu prietenii. Acolo a și suferit o criză și a ajuns urgent la spital. Atunci, medicii au descoperit că boala i s-a răspândit în top corpul și i-au mai dat doar câteva luni de viață. În ciuda pronosticului sumbru, Marley a rămas pozitiv.
"Vom lupta cu asta, bine? Indiferent de ce ar putea spune doctorii și indiferent de ce ar face, vom lupta. pentru că un Rasta nu renunță niciodată", ar fi spus el la acel moment, conform medicului său personal, Carlton Fraser, care a povestit asta în 2012, în documentarul "Marley".
După ce a căutat tratamente alternative în toată lumea, Bob Marley a murit în 11 mai 1981, în Miami.
Cum a primit vestea ca are cancer
Melanomul lentiginos acral este forma rară de cancer din cauza căreia a murit Bob Marley. I s-a răspândit în tot corpul în decurs de câțiva ani.
În iulie 1977, artistul a căutat tratament pentru o leziune pe care a observat-o sub degetul mare de la piciorul drept. Marley a crezut că este o rană de la fotbal, dar o biopsie a arătat că era, de fapt, cancer.
Deși medicii i-au recomandat să-și amputeze degetul, Bob a ales să-și scoată doar unghia și o parte din țesutul afectat. A continuat să trăiască fără medicație pentru câțiva ani, timp în care a muncit ca de obicei.
Până în septembrie 1980, cancerul începuse să-i acapareze organismul. După meciul de fotbal cu prietenii lui, jucat în Central Park, Marley a aflat că maladia i s-a răspândit la creier, plămâni și alte organe. Managerul lui și-a amintit că un medic, șocat de ceea ce văzuse după examinări, ar fi spus: "Are mai mult cancer în el decât am văzut vreodată la un pacient în viață". Atunci i s-au dat doar câteva luni de trăit.
A vrut să moară acasă, în Jamaica, dar ultima dorință nu i s-a mai împlinit
Galerie foto
La două zile după ce a ajuns de urgență la spital, artistul reggae a susținut ultimul lui concert. A început sesiuni de chimioterapie, dar starea nu i s-a îmbunătățit. A căutat tratamente alternative și a ajuns și la un controversat medic german, care folosea maniere "nontoxice", holistice, bazate în principal pe schimbări de dietă. Marley a mers în Germania și a stat internat 8 luni în clinica medicului Josef Issels. Până în mai 1981, sănătatea i s-a deteriorat și a ales să încheie tratamentul.
Când și-a dat seama că nu mai are nicio șansă de a se vindeca, muzicianul și-a dorit să se întoarcă acasă, în Jamaica, pentru a-și trăi restul zilelor, scrie People. Nu a mai ajuns niciodată acasă. I s-a făcut rău în timpul cursei cu avionul și a aterizat în Miami. A fost dus de urgență la spital, unde a și murit în doar câteva zile. Bob Marley avea doar 36 de ani când s-a stins.
Toată familia s-a strâns la căpătâiul lui, grație soției solistului, Rota Marley, care i-a adus copiii din Jamaica, inclusiv pe cei pe care artistul îi avea cu alte femei.
Alți artiști care au murit de melanom
Actorul Burgess Meredith, cu o carieră de peste șase decenii și apariții în filmele din seria "Rocky", a murit în 1997 din cauza complicațiilor cauzate de melanom. Acesta avea 89 de ani și suferea și de Alzheimer. El era cunoscut și pentru rolul Pinguinului din seria tv "Batman", din anii '60.
Stephen J. Cannell, scenarist pentru unele dintre cele mai emblematice seriale din anii '70-'80, precum "The A-Team" sau "21 Jump Street", a murit în 2010 din cauza melanomului și a complicațiilor aduse de boală.
Vedete care au luptat cu cancerul de piele
Multe alte vedete s-au luptat cu cancerul de piele sau încă o fac și acum.
Cântărețul și compozitorul Jimmy Buffett a murit la 76 de ani, în 2023, din cauza unui carcinom cu celule Merkel.
Melanie Griffith a trecut prin proceduri de îndepărtare a unei tumori la nivelul feței.
Hugh Jackman a vorbit deschis despre problemele lui cu cancerul de piele. În ultimii ani, acestuia i s-au îndepărtat mai multe leziuni de la nivelul feței.
Kevin Jonas, unul dintre membrii trupei Jonas Brothers, a dezvăluit că a fost diagnosticat cu carcinom bazocelular. Acestuia i-a apărut o tumoare la linia părului.
Și Diane Keaton a fost afectată de cea mai comună formă de cancer de piele, carcinomul bazocelular, pe când avea doar 21 de ani. După câțiva ani, a primit încă un diagnostic, carcinom cu celule scuamoase. Actrița a vorbit deschis despre boala care i-a afectat și pe tatăl, dar și pe fratele ei.
Khloe Kardashian a avut mai multe tumori canceroase pe piele, inclusiv melanom pe spate.