Puya, artist prolific, soț și tată exemplar, este și un priceput constructor cu multiple proiecte rezidențiale în portofoliu. Acesta a construit mai multe case, vânzându-le ulterior și lucrând la noi proiecte. O pasiune notabilă a sa este conservarea și restaurarea caselor tradiționale.
Cu cele trei fiice ale sale în minte, Puya pare să investească în bunăstarea lor. Artistul deține mai multe proprietăți în București și în afara acestuia, iar construcția este o parte importantă din această poveste. Puya manifestă un interes deosebit pentru casele tradiționale, iar dorința sa este să păstreze și să restituie frumusețea acestor proprietăți.
Într-un recent interviu pentru podcastul lui Mihai Morar, Puya a dezvăluit detaliile acestor locuințe. Artistul și familia sa au locuit în Sălăjan pentru o perioadă, după care s-au mutat la Cernica, unde el însuși a construit o casă. Deși mulți caută să evadeze de zgomotul urban, Puya a revenit în Sălăjan și a construit o vilă în acea zonă. Ulterior, au urmat alte achiziții în Fundulea, în apropiere de București, și chiar în Hunedoara. Puya a subliniat că are o afecțiune specială pentru casele vechi și tradiționale, încercând să le păstreze farmecul autentic.
„Mi-a cam dat cu construcții… Mi-am făcut casă la Cernica, în regim propriu, cum am putut, apoi am vândut-o. După aceea, mi-am făcut o casă mare pe pământ, în București, în Sălăjan, o vilă. M-am dus apoi la țară și am făcut o casă de lut, că am început să mă pricep. M-am mai dus, recent, și la Hunedoara și mi-am mai luat o casă de lemn. E o zonă acolo de case de semi-părăsite. E o casă din lemn de stejar foarte frumoasă, pe care vreau să o iau de acolo și să o mut, undeva mai aproape de București, dar vreau să păstrez lemnul ăla, că nu mai găsești așa ceva. Ar fi păcat să fie dărâmate casele alea tradiționale. Eu îmi doresc să creez un loc în care, atunci când intri în casa aia, să simți tradiția, să vezi că s-a păstrat ceva, să ai un peisaj frumos. Vreau să păstrez autenticitatea aia, de la țară”, a povestit el.
Puya are un proiect captivant în Fundulea, cunoscut sub numele de Puymici. Aici, el a cumpărat un ansamblu de case pe care le restaurează în colaborare cu cumnatul său. De asemenea, Puya ține un canal de vloguri pe YouTube, unde documentează procesul de renovare al caselor pe care le achiziționează. Proiectul dispune și de un site web dedicat, furnizând mai multe informații și actualizări legate de această inițiativă.
„Ăsta e proiectul Puymici de lângă București, e undeva prin zona Fundulea. Dar deja s-au cam scumpit casele pe lângă București, nu mai pot să mai cumpăr nimic. Am 2500 metri pătrați de teren, dar s-a scumpit, nu pot să mă mai apropii. Mie îmi place să lucrez eu, pun mâna și să fac. Lucrez cu unchiul lui nevastă-mea. Mă duc mai fac câte ceva pe acolo, mă duc să mă și relaxez. Pe mine asta mă relaxează. Eu nu lucrez așa ca Dorian, industrial. Eu sunt mai cu tradiția. Am recondiționat casa asta din Hunedoara, mai facem încă una mai mică. Putem dormi acolo, mergem în week-enduri, de Crăciun, pot să dau muzică tare acolo!”, a mai dezvăluit Puya, invitat în podcastul lui Mihai Morar.