Tot mai des auzim întrebarea: cum fac să ajung DJ la radio? În România există şcoli în care poţi învăţa câte ceva despre această meserie, dar noi îţi oferim câteva secrete din interior. Dacă îţi place radioul, iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să ajungi ca unul dintre realizatorii ProFM.
Fură cât mai multă meserie
În acest caz, furatul este permis, ba chiar recomandat. Cei mai mulţi dintre DJ-ii de radio au învăţat de la cei cu experienţă. I-au văzut la treabă, au mai întrebat unde nu ştiau cu ce se mănâncă această meserie etc. Ideea e că s-au calificat la locul de muncă.
Fă pereţel cât de des poţi
A face pereţel = a repeta intervenţiile ca şi cum ai fi în direct la radio. Nu este playback, ci o repetiţie cu tine. Este de preferat să-ţi înregistrezi prestaţiile, ca apoi să le asculţi. Astfel, îţi vei da seama pe unde eşti cu vocea, cu interpretarea textului, dacă ai voce de radio, dacă ai dicţie şi dacă ceea ce spui interesează pe cineva.
Fă-ţi un demo, nu se ştie niciodată
Exact ca artiştii care sunt la început de drum, fă-ţi un demo. Adică, alege cele mai bune momente din înregistrările în care ai făcut pereţel. Acest demo trebuie să sune foarte bine. Dacă nu ai scule bune pe acasă, du-te la un studio profi şi înregistrează acolo câteva momente ale tale. Nu ar trebui să coste foarte mult.
Trebuie să ştii pe ce lume trăieşti
Ca DJ la radio, dacă deschizi gura, ar cam trebui să ştii despre ce vorbeşti sau măcar să dai impresia asta. Trebuie să fii la curent cu tot ce mişcă, te va ajuta să vorbeşti pe radio ceva mai relaxat şi nu trebuie să inventezi ceva wow. Toate noutăţile din viaţa de zi cu zi pot fi teme pentru intervenţiile tale. Cu cât eşti mai natural, cu atât eşti mai credibil în ceea ce spui.
E bine să ştii o limbă străină şi ceva muzică
Dacă eşti expert în limbajul trupului, nu te prea ajută pe radio, din simplul fapt că nu te vede nimeni, ci doar te ascultă. Trebuie să ştii o limbă străină, de preferat engleza. Nu se ştie când e nevoie să discuţi cu un invitat în altă limbă decât cea maternă. Multe din ştiri le poţi lua direct de pe site-urile de afară, fără să aştepţi să le preia publicaţiile din România, să le traducă etc. Pierzi timp preţios şi rişti ca acea ştire să fie dată înaintea ta de altcineva. La capitolul muzică, ar cam trebui să ai ceva cultură muzicală. Contează când vorbeşti despre muzică la radio, să ştii exact despre ce e vorba. E atât de uşor să te faci de râs, iar porumbelul scăpat pe gură va zbura mult timp alături de tine.
Dă şi pe la nişte cursuri de dicţie
Dicţia este foarte importantă la radio. Nu poţi capta atenţia ascultătorilor cu corpul tău de zeiţă sau cu muşchii lucraţi la sală. Contează doar ce spui şi modul cum o faci. Vorbitul la radio se exersează, ca să pară natural. Cursurile de dicţie te vor ajuta să respiri şi să vorbeşti corect. Mai toţi realizatorii radio ajung pe la dicţie. Ştiu că este o parte importantă în drumul către a deveni profi. La dicţie înveţi cum să-ţi foloseşti vocea în funcţie de ceea ce vrei să spui. Ştii cum e, tonul face muzica.
Toate aceste sfaturi nu au nicio valoare dacă nu ai un pic de talent. Nu toţi ajung pe radio, chiar dacă au voce, dicţie, cultură muzicală etc. Ahh, şi încă ceva. Ar fi bine să ştii pe cineva care lucrează în domeniu, care să-ţi facă intrarea în această lume. Nu este obligatoriu, dar ajută.