ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații) acționează contrar intereselor a milioane de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă și fixă din România de a beneficia de tarife mai mici pentru serviciile de telefonie prin:
- menținerea fără scăderi a vechilor tarife de interconectare reglementate, acestea fiind calculate pe baza unor informații vechi din perioada 2010 – 2012 privind costurile operatorilor de comunicații electronice, și prin
- amânarea actualizării analizei privind costurile operatorilor, pe care ar trebui să se bazeze reducerea tarifelor de interconectare.
În consecință, este probabil că utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă din România nu vor beneficia în perioada următoare de noi oferte din partea operatorilor la fel de spectaculoase precum cele lansate după 2014, când tarifele de interconectare pentru telefonia mobilă (numite și MTR) s-au redus de la 3,07 Eurocenți / minut la 0,96 Eurocenți / minut.
Tariful de interconectare este unul dintre cele mai importante elemente de cost ale operatorilor de comunicații electronice atunci când utilizatorii serviciilor de telefonie efectuează apeluri dintr-o rețea în alta. Aceste tarife de interconectare trebuie plătite de operatorul din rețeaua căruia se inițiază apelul către operatorul în rețeaua căruia se termină apelul; ele sunt reglementate de ANCOM în funcție de costurile operatorilor cu furnizarea serviciului de interconectare. La precedenta reglementare a nivelului tarifelor de interconectare, din 2014, s-au folosit date privind costurile operatorilor datând din perioada 2010-2012, care acum sunt deja vechi și depășite. Deci ANCOM ar fi trebuit să procedeze deja la actualizarea analizei privind costurile operatorilor, în interesul milioanelor de utilizatori ai serviciilor de telefonie din România, nu să o amâne din nou.
Deși tarifele de interconectare din România sunt la nivel nominal apropiate de media din Uniunea Europeană (fiind deja chiar mai mari decât media europeană), raportat la puterea de cumpărare a românilor aceste tarife sunt cele mai mari din UE potrivit unui studiu independent comandat de RCS & RDS companiei PwC România (PriceWaterhouseCoopers) și publicat astăzi.
Mai mult, alte autorități din Uniunea Europeană sunt la al doilea pas de recalculare a costurilor tarifelor de interconectare mobilă, recunoscând importanța acestora în ceea ce privește tarifele pe care le plătesc consumatorii. De exemplu, Spania și Franța au în curs demersuri prin care tarifele de interconectare vor înregistra scăderi până la niveluri de 0,65 eurocenți/minut, respectiv 0,74 până la 0,68 eurocenți/minut, în condițiile în care puterea de cumparare în aceste două țări este semnificativ mai mare decât în România.
ANCOM declară public că “are în vedere includerea revizuirii modelului LRIC pur în planul de acțiuni al anului 2018”. Din păcate, încălcându-și grav obligația legală de a acționa cu obiectivitate, ANCOM declară public și că “este greu de presupus că o actualizare a modelului de cost poate conduce la o valoare a tarifului de terminare substanțial mai redusă decât cea în vigoare la momentul actual.”
RCS & RDS își exprimă speranța că ANCOM își va revizui această abordare contrară intereselor milioanelor de utilizatori ai serviciilor de telefonie din România și va derula procesul de actualizare a tarifelor de interconectare cu prioritate și în mod obiectiv.