1. Plătește-ți utilitățile de îndată ce ai primit salariul, sau pune suma respectivă deoparte până se emit facturile, astfel încât să nu te trezești că ai cheltuit banii de întreținere pe niște căști mult prea scumpe sau pe o bluză a cărei culoare se regăsește de minim zece ori în dulapul tău.
2. SFÂNTUL BORCAN. Alege un borcan din cămară, care să devină loc sacru pentru micile economii. Împune-ți o regulă simplă, precum următoarea: Pune în borcan toate bancnotele de 1 leu pe care le primești drept rest la magazin și setează-ți un obiectiv zilnic din asta. Peste o lună sau două, sau când ai tu chef, vei constata că poți strânge o mică avere acolo, cu ajutorul căreia îți poți face un moft sau care te poate ajuta la cheltuielile casei.
3. O știm cu toții pe aia cu "nu te duce nemâncat la cumpărături". Problema e că mai mulți băieți au dovedit chestia asta științific. Atunci când îți este foame, ai tendința să pui în coș tot ce ai mânca în momentul acela și stim că parcă ai mânca de toate! Într-un final, e posibil ca valoarea finală a cumpărăturilor să-ți provoace un mini șoc, iar produsele pe care le cumperi fără raționament să ajungă, expirate, la coșul de gunoi.
4. Ascunde cardul. Studiile arată că persoanele care aleg plata cumpărăturilor cu cardul cheltuie, în medie, cu 20% mai mult decât dacă ar plăti cu bani cash. Parcă nu doare atât de tare atunci când nu-i dai din mână, nu?
5. NU cumpăra produse în rate, decât dacă ai cu adevărat nevoie de ele. Altfel, vei constata că, lunar, vine un spiriduș mic, verde și rău care îți ciordește de pe card ca prin minune o sumă considerabilă.
6. Ești FUMĂTOR? Nu e tocmai sănătos, nici pentru plămâni, dar nici pentru portofel. Dacă la capitolul sănătate, doctorii sunt cei mai avizați să-ți spună cât de ok este, la capitolul finanțe noi îți spunem că, lunar, spargi enooorm de mulți bani pe țigări. Așadar, dacă nu te poți dezlipi de acest obicei, poți încerca să reduci consumul. Cine fumează 20 de țigări pe zi poate fuma, cu puțin efort, și 15 sau 10. A reduce consumul de tutun cu 50% îți poate aduce la final de lună câteva sute de lei în plus. Interesant, nu-i așa?
7. Rărește MESELE în ORAȘ. Da, e mișto să ieși cu prietenii într-un loc cool și să ți se pună în față mâncarea la care ai poftit toată ziua. Însă, să fim serioși! Există atât de multe pagini de home cooking pe rețelele de socializare (vezi Tastemade, Tasty, Proper Tasty) încât ai avea toate șansele să devii expert. Iar cu banii pe care-i dai pe mâncarea din oraș, ai putea să pregătești o oală întreagă, pentru tine și prietenii tăi.
8. Mergi cu bicicleta! În cazul în care ai mașină, bănuim că ți-ai dat seama până acum că nu merge cu aer. Banii cheltuiți pe benzină, taxi, sau chiar mijloacele de transport în comun (care rămân totuși o variantă cumpătată), se adună la sfârșit de lună și te ia durerea de cap! Go eco!
9. NU ACȚIONA IMPULSIV! Ți s-a pus pata pe un device care costă cât jumate din salariul tău? Sau pe o pereche de pantofi al căror preț nu-l poți spune cu voce tare? Nu achiziționa pe loc, din impuls. Ia-ți 3-4 zile timp de gândire și lămurește-te cu exactitate cât de necesar este pentru tine produsul respectiv.
10. AMÂNĂ TABIETURILE prea SCUMPE. Obișnuiești să-ți faci manichiura în oraș, sau chiar să te speli pe cap la salon mai des decât o faci acasă? Toate chestiile care țin de îngrijirea personală (atât la femei, cât și la bărbați), pot fi realizate cu succes și acasă. Fă-ți propriul ritual de îngrijire și vei vedea că, la sfârșitul lunii, portofelul tău îți va mulțumi. Sau tu îi vei mulțumi lui!