Cartofii prăjiți provin, se pare, din Belgia, unde, la 1680, localnicii obișnuiau să mănânce pește de dimensiuni mici, prăjit în ulei, iar când râurille erau înghețate, înlocuiau carnea de pește cu cartofii tăiați pe lung.
Cartofii prăjiți au apărut în SUA în 1801, atunci când Thomas Jefferson era președinte.
Cartofii sunt foarte bogați în fibre și potasiu, care ajută la scăderea valorii totale de colesterol din sânge, diminuând astfel riscul apariției bolilor de inimă. Totodată, colina, un nutrient regăsit în cartof, ajută în problemele cu somnul și mișcarea musculară.
Nu este indicat să consumi cartofi încolțiți sau care prezintă modificări de culoare verde, pentru că acești factori indică prezența solaninei, un compus toxic care cauzează probleme circulatorii si respiratorii, dureri de cap, crampe musculare si diaree.
Cartofii prăjiți trebuie totuși consumați cu măsură, pentru că au un conținut ridicat de carbohidrați, iar excesul presupune risc de diabet, obezitate, boli ale inimii sau chiar risc de cancer.
De asemenea, este bine să știi că orice porție de cartofi prăjiți cumpărată de la fast-food sau servită la restaurant conține foarte multă sare. Probabil suficient de multă cât să acopere necesarul zilnic de sare indicat corpului tău.
De regulă, 100 de grame de cartofi prăjiți au peste 300 de calorii. Te lăsăm pe tine să faci calculele mai departe :)
Cel mai lung cartof prăjit găsit vreodată într-o farfurie avea peste 86 de centimentri și a fost descoperit la Taffy’s Hot Dog Stand din Buffalo, New York, în 2010.