În 21 aprilie 2016, lumea muzicii pierdea una dintre cele mai influente și inovatoare figuri ale sale: Prince. Acesta avea 57 de ani. Artist complex, vizionar și mereu cu un pas înaintea vremurilor, Prince a fost mai mult decât un cântăreț. Vestea morții sale, în aprilie 2016, a șocat fanii din întreaga lume.
Deși era cunoscut pentru stilul de viață disciplinat și lipsit de excese, Prince se confrunta, în tăcere, cu o dependență de opioide, care avea să-i fie fatală, scrie People. În săptămâna dinaintea decesului, artistul se simțea rău și a fost nevoit să anuleze mai multe concerte programate la Atlanta. A reprogramat show-urile și a revenit pe scenă la doar câteva zile distanță, în ceea ce avea să devină ultimul său concert.
Pe 15 aprilie 2016, în timp ce se întorcea spre reședința sa din Minnesota, Prince a devenit incoerent și și-a pierdut conștiența. Avionul său privat a fost nevoit să aterizeze de urgență. Deși reprezentanții săi au vorbit inițial despre o „stare gripală severă”, s-a aflat ulterior că a fost salvat cu o doză de Narcan, un medicament folosit în cazurile de supradoză cu opioide.
Citește și: Acord după șase ani de procese. Averea lui Prince, evaluată la peste 155 de milioane de dolari
Cum a murit Prince
Galerie foto
Artistul a revenit acasă și a continuat să caute ajutor medical. În zilele următoare, s-a întâlnit cu doctori și specialiști în tratarea dependențelor. Din păcate, intervenția a venit prea târziu. Cu doar o zi înainte de o întâlnire importantă cu un specialist în adicții, Prince a fost găsit fără viață în propria locuință.
Medicii legiști au stabilit că decesul a fost cauzat de o supradoză accidentală de fentanil, un opioid sintetic extrem de puternic, folosit uneori în tratarea durerilor severe. Substanța este însă extrem de periculoasă, cu un potențial ridicat de dependență.
Investigația care a urmat după decesul artistului a scos la iveală faptul că Prince era dependent de calmante opioide, iar în momentul morții sale, acesta credea că ia Vicodin, un analgezic frecvent prescris. În realitate, pastilele erau contrafăcute și conțineau fentanil, fără ca artistul să fie conștient de acest lucru.
„Cel mai probabil, Prince nu avea nicio idee că pastila pe care a luat-o era contrafăcută și putea să-l ucidă”, a declarat procurorul Mark Metz din Carver County, în cadrul unei conferințe de presă din 2018. Ancheta a concluzionat că nu existau dovezi că substanțele respective ar fi fost prescrise legal sau că în spatele decesului s-ar afla un motiv criminal.
Raportul toxicologic întocmit în urma autopsiei a indicat o concentrație de 67,8 micrograme de fentanil pe litru de sânge. Prin comparație, decesele cauzate de acest drog au fost raportate chiar și la valori de doar 3 până la 58 micrograme/litru.
Ultimele zile ale lui Prince
Prince a fost găsit inconștient pe 21 aprilie 2016, la ora 9:43 dimineața, în complexul său rezidențial, Paisley Park. Medicii ajunși la fața locului l-au declarat decedat la doar 25 de minute după intervenție.
Moartea sa a șocat întreaga lume muzicală și a reaprins dezbaterea despre pericolul opioidelor, în special în rândul celor care ajung să depindă de ele pentru a-și gestiona durerile cronice sau epuizarea cauzată de viața de turneu.
În săptămânile premergătoare morții sale, Prince se simțea tot mai rău. Artistul fusese nevoit să amâne două concerte din cadrul turneului Piano & a Microphone, dar părea că își revenise suficient pentru a urca din nou pe scenă. Pe 14 aprilie 2016, susținea un spectacol sold-out la Fox Theatre din Atlanta. Avea să fie ultima sa apariție live.
În dimineața următoare, în timp ce se întorcea acasă la bordul avionului privat, starea sa s-a agravat brusc. Aeronava a fost nevoită să aterizeze de urgență în Moline, Illinois, unde Prince a fost tratat cu Narcan, un antidot folosit în cazurile de supradoză cu opioide.
Garda de corp și o prietenă apropiată au declarat că nu știau ca Prince să fi consumat droguri, mai ales având în vedere stilul său de viață sănătos. Totuși, alte surse au confirmat că Prince folosea calmante prescrise de mai mulți ani.
Îngrijorați, reprezentanții săi au contactat un specialist în tratamentul dependenței din California, Dr. Howard Kornfeld, pentru a demara de urgență un program medical. Până la sosirea doctorului, fiul acestuia, Andrew Kornfeld, student la Medicină, a fost trimis la Paisley Park cu un medicament folosit pentru diminuarea poftelor de opioide.
În paralel, bodyguardul Kirk Johnson l-a convins pe Prince să-l consulte și pe medicul său personal, Dr. Michael Schulenberg, care l-a văzut pe artist pe 20 aprilie, cu o zi înainte de deces. Ulterior, Schulenberg a recunoscut în fața anchetatorilor că a prescris analgezicul oxicodonă pe numele lui Johnson, pentru a proteja intimitatea lui Prince.
Din păcate, intervențiile au venit prea târziu. Andrew Kornfeld a ajuns la complexul din Chanhassen în dimineața zilei de 21 aprilie, la ora 9:30, însă la doar câteva minute după sosirea sa, Prince a fost descoperit inconștient, lângă lift, în interiorul reședinței sale. Paramedicii nu au mai putut face nimic. La ora 10:07, Prince era declarat decedat.
Anchetă fără vinovați în cazul morții lui Prince

Prince / Foto: Profimedia
După moartea bruscă a lui Prince, în aprilie 2016, autoritățile americane au demarat o investigație de amploare, care a durat doi ani. Scopul: să afle dacă moartea starului, cauzată de o supradoză accidentală de fentanil, putea fi atribuită cuiva. Au fost interogați prieteni, membri ai familiei, colaboratori apropiați și medici, însă nu a fost identificat niciun responsabil legal.
„Nu avem suficiente dovezi pentru a formula acuzații penale în legătură cu moartea lui Prince”, declara în 2018 procurorul Mark Metz, în cadrul unei conferințe de presă.
Totuși, medicul Michael Schulenberg, cel care l-a consultat pe artist cu o zi înainte de deces și care îi prescrisese calmante pe numele altcuiva, a fost tras la răspundere civil. El a acceptat o înțelegere cu procuratura și a plătit o amendă de 30.000 de dolari, fiind monitorizat timp de doi ani de Agenția americană antidrog (DEA).