Printre invitații la ediția specială a matinalului ProFM s-au aflat campioana olimpică la spadă, Ana Maria Brânză, actorul Marius Manole, sportivul Andrei Roșu. Coloana sonoră a matinalului a fost asigurată de Trupa Zero, care a cântat o serie de piese celebre românești.
Ana-Maria Brânză a fost declarată cea mai bună spadasină din lume în sezoanele 2007-2008, 2008-2009 și 2012-2013 egalând recordul deținut de franțuzoaica Laura Flessel-Colovic. A fost campioană olimpică pe echipe la Rio de Janeiro (2016), vicecampioană olimpică la individual, la Beijing (2008) și de șapte ori campioană europeană (2013 la individual și 2006, 2008, 2009, 2011, 2014 și 2015 pe echipe).
Toate aceste performanțe s-au făcut cu sacrificii majore și multe lipsuri. Ana-Maria Brânză și-a amintit de condițiile de antrenament în care echipamentul era împrumutat de la un copil la altul, adidașii lipiți cu scotch, costumul făcut din tot felul de materiale și masca vintage primită cadou, deși locul ei era mai potrivit într-un muzeu. Toate acestea nu au împiedicat-o pe Ana-Maria Brânză să facă atingă marea performanță.
"Când am început eu scrima nu existau măsuri mici pentru copii. Împrumutam de la unul de la altul, inclusiv adidașii lipiși cu scotch. Părinții mei mei s-au gândit să-mi facă o surpriză. Mi-au făcut costum de scrimă din pânză de cort. Avea o culoare nedefinita, dar era al meu, nu trebuia să mai împart echipamentul cu nimeni. Salvarea a venit din partea unui fost coleg al tatălui meu care facuse scrimă în tinerețe și mi-a dat masca lui, o păstrase. Era o mască bună de muzeu, decât de antrenamente." Mai multe dezvăluiri făcute de Ana Maria Brânză la Dimineața Blană poți vedea în video.
Andrei Roșu este fostul membru al trupei Gaz pe Foc, care a renunțat la muzică și serviciul dintr-o bancă pentru a se dedica sportului și activismului. El a povestit la Dimineață Blană cum a făcut această trecere și cine l-a determinat să aleagă acest drum.
"Provenind dintr-o familie de economiști, toata viața mi-am dorit să fiu economist. Am ajuns economist și nu mi-a mai plăcut. 16 ani am lucrat într-o bancă. După 10 ani de bancă și 20 și ceva de kilograme puse pe mine m-am apucat de sport. Am zis să fiu un model pentru copii mei. Am început cu un maraton la Polul Nord. M-am antrenat vreo 3 luni și ceva pentru maratonul ăla. Mi-am ales un maraton mai greu pentru că sunt o fire comodă și dacă îmi alegeam unul ușor, probabil nu mă antrenam serios. După Polul Nord m-am dus în Antarctica și pe alte continente."
Actorul Marius Manole ne-a demostrat în doar câteva minute măsura talentului său. Totuși, a avut o doză de tristețe când a vorbit despre România actuală, dominată de o clasă politică care nu se gândește la cetățeni, în care jocurile pentru putere și goana după funcții, putere, influență și bani sunt mult mai importante decât bunăstarea și nivelul de trai al oamenilor.
"Suntem aplecați tot timpul. Am fost crescuți, eu știu, așa, cu <<Capul plecat, sabia nu-l taie>>. Asta cred că e mentalitatea noastră, stăm aplecați tot timpul. Avem potențial ca popor , dar acum zici că ne-a pus cineva talpa pe cap. "
Ne-ar fi plăcut ca acesta să fie un rol jucat de Marius Manole, dar, din păcate, este realitatea din 2018. Nu-l puteam lăsa pe Marius să plece trist, așa că i-am testat talentul de actor. Provocarea constat în recitarea poeziei "Iarna pe Uliță" a lui Octavian Goga în diferite stări. Cel mai greu i-a fost să-l imite pe Florin Piersic și cel mai bine i-a ieșit varianta Carla's Dreams. Dă-i un play să vezi ce a ieșit.
Ediția specială a matinalului ProFM a fost completată cu Trupa Zero, care a cântat piese celebre românești. Printre ele "Vara nu dorm", "Ți-am dat un inel", "Drumurile noastre", "Vremuri (Hei tramvai)" și multe altele.