Acum o ninsoare obişnuită a devenit un chin pentru autorităţi, pentru Facebook, pentru noi. Ne mirăm pentru o normalitate evidentă. Ninge pentru că este iarnă. În vremurile actuale se vorbeşte numai în coduri, uneori codat, despre iarnă. Concluzia este că nici iarna nu mai este ce-a fost odată. Să ne amintim cum era odată, pentru că acum generaţiile de copii se bucură de iarnă doar pe tablete, telefoane şi Facebook.
11. FĂCEAM CAZEMATE ŞI DESCOPEREAM JOCURILE DE STRATEGIE
Când ningea şi aveam destulă zăpadă, indiferent că erai la bloc sau locuiai la casă, se făceau cazemate. Acele construcţii tip zid din zăpadă bătătorită, în care făceai o gaură (ochean) şi îţi spionai adversarul. Luptele se dădeau cu bulgări întăriţi. Încercai să dobori zidul. Dacă peste cazemată se aşternea gerul şi noaptea, a doua zi îţi era aproape imposibil să o dobori. Totuşi, pregăteai de cu seara bulgării care se întăreau şi prindeau şi un strat de gheaţă. Încercai să loveşti în extremităţi, unde construcţia era ceva mai expusă. Te gândeai, unde, cum şi cu ce să loveşti. Erau primii paşi în jocurile de strategie.
10. SĂBII DIN BRAZII DE CRĂCIUN
Pe vremuri, după ce cădeau prin casă toate acele din bradul de Crăciun, scheletul nu se arunca pur şi simplu la gunoi. Erau tăiate ramurile superioare, iar cele de la bază constituiau protecţia la mână. Scheletul bradului devenea spadă. Pe afară te mai dădeai muschetar şi făceai câteva eschive în faţa fetelor.
9.TRASUL CU SANIA
Am iubit clipele când tata mă trăgea cu sania. Se punea o pătură pe sanie, cât să-ţi ţină puţin de cald, dar mai ales să nu aluneci de pe ea. Ajungeam întotdeauna îngheţat bocnă în casă. Mă întreba mereu dacă mi-e frig, dacă mi-au îngheţat picioarele, obrajii, mâinile. Răspunsul era mereu acelaşi: nu.
8. DATUL PE GHEAŢĂ
Ăsta era coşmarul oricărui părinte. Toceai şi îşi distrugeai încălţămintea cu datul pe gheaţă. Mai mult, se îngrijorau că îţi vei sparge capul sau că te vei opri pe capota unei maşini, dacă gheaţa era pe stradă. Ne prindea noaptea pe gheaţă.
7. BĂTAIE CU BULGĂRI
Era printre favoritele jocuri ale copilăriei. Modelarea bulgărilor cu palmele şi aruncarea lor în prieteni era distracţia preferată. Sigur, dacă nu aveai mănuşi, îţi îngheţau mâinile constant. Mai suflai aer cald în palme, le mai băgai în buzunar, dar bătaia cu bulgări era sfântă.
6. FRECATUL CU ZĂPADĂ
Aici, de obicei, băieţii le frecau pe fete, care nu prea erau încântate când unii mai şi exagerau. Se lăsa cu supărări şi cu chematul părinţilor la şcoală, dacă se depăşea limita.
5. ÎNGERI DE ZĂPADĂ
Se mai fac şi acum, dar din ce în ce mai rar. Te trânteşti pe spate şi dai din mâini pe zăpadă. Dacă nu aveai o geacă bună, te cam lua cu frig la spate, dacă ajungeai fleaşcă acasă, ţi-o mai luai din zbor.
4. OAMENI DE ZĂPADĂ
Mulţi au iubit acest lucru. Să faci un om de zăpadă era prima creaţia a ta. Te credeai Dumnezeu. Tu ai creat omul, deşi pe vremea aia nu gândeai în aceşti termeni. Important era ca zăpadă să fie potrivită. Nu cu toată puteai construi. În rest, te descurcai. Nişte cărbuni la ochi şi gură, un morcov la nas. Nasturii tot din cărbuni, iar dacă erai înstărit puneai mătură în loc de mâini.
3. CU SANIA PE DERDELUŞ
Orice pantă, cât de mică, era o pârtie excelentă pentru sanie. Chiar dacă distanţa parcursă era de câţiva metri. Cădeai, îngheţai pe pârtia improvizată, ajungeai fleaşcă acasă, dar nu mai conta. Te certau ai tăi, dar distracţia şi clipele alături de prieteni erau magice.
2. DATUL LA ZĂPADĂ
Acum aşteptăm autorităţile să ne dea zăpada din faţa casei, blocului, magazinelor. Pe vremuri toţi luau lopata în mână şi dădeau la zăpadă. Era sănătate în stare pură, mai mult, se spuneau poveşti frumoase la zăpadă.
1. ADUNATUL DE ŢURŢURI
Da, plecai la vânătoare de ţurţuri. Te uitai la toate streşinile. Îi luai pe cei mai mari, care puteau depăşi lejer un metru. Mai greu era să te sui şi să-i dai jos intacţi. De obicei, îi cărai până în casă sau îi piteai pe afară până a doua zi. Pe cei mici ajungeai inevitabil să-i guşti. Sugeai la ei ca la îngheţată. După aceea făceai penicilină pentru că aveai amigdalele cât castanele. Lista ar putea continua cu mâncatul zăpezii, datul cu punga pe derdeluş etc.